Identitet u amanet
identitet u amanet/14.11.2020.

EGIPAT: Otkriveno 100 drevnih kovčega

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleiidoskop media / Danas / Foto: PixabayEgipatski zvaničnici su danas u velikoj faraonskoj nekropoli južno od Kaira predstavili otkriće više od 100 drevnih kovčega, nekih u kojima su mumije, i oko 40 pozlaćenih statua.

Raznobojni zapečaćeni sarkofazi i statue koji su bili zakopani više od dva i po milenijuma, prikazani su u podnožju čuvene Stepenaste piramide faraona Zosera u velikom drevnom groblju Sakari.

Arheolozi su otvorili jedan sarkofag sa dobro očuvanom mumijom čiji rendgenski snimak je pokazao da je u veoma dobrom stanju.

Ministar za turizam i antikvitete, Haled el-Ananu, novinarima je rekao da otkriveni predmeti potiču iz vremena Ptolemejske dinastije koja je Egiptom vladala tri veka (od 320. pre nove ere do pada Egipta pod rimsku vlast 30. nove ere), i iz takozvanog Kasnog perioda (664-332 p.n.e).

Ministar je rekao da će predmeti biti poslati u najmanje tri kairska muzeja, među kojima je Veliki egipatski muzej koji se gradi nedaleko od piramida u Gizi, kao i da će do kraja godine biti obznanjeno još jedno otkriće u Sakari.

Najnovije otkriće u nekropoli u Sakari je nastavak niza arheoloških otkrića u Egiptu. Od septembra je predstavljeno najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga s mumijama u tom području.

Navedeno je da su nađena i druga „okna puna pozlaćenih, lepo obojenih i lepo dekorisanih kovčega“.


Lokalitet u Sakari je deo nekropole u Memfisu, prestonici drevnog Egipta. Tu su čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvaišu. Ruševine Memfisa su 1970. stavljene na Listu svetske baštine UNESKO.

Egipat pokušava da arheološkim otkrićima podstakao turizam, zamro najpre zbog političke nestabilnosti, a zatim i zbog pandemije.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINASvi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.