Dizajn
dizajn/25.02.2022.

Izložba umetničkog nakita u Singidunumu

dizajn
  • Dragana Udovičić
  • Dragana Udovičić
  • Dragana Udovičić
  • Dragana Udovičić
  • Dragana Udovičić
Autor fotografije:

Piše: Ivana Martić / Foto: Dragana Udovičić

 

Izložba umetničkog nakita i slika „Iznad krošnji svih vlada mir" Ivane Martić biće predstavljena od 2. do 10. marta 2022. godine u prodajnoj galeriji Singidunum (Beograd, Knez Mihailova 40) i može se pogledati uz propisane mere zaštite.

Umetnički nakit od drveta posebno je polje istraživanja i likovnog izraza, kojem je autorka posvećena jednu deceniju i u kojem se sublimiraju njene namere i potrebe za sveobuhvatnim vizuelnim konceptom, susretom umetnosti i dizajna, lepog i primenljivog.

Oblici i forme koji u tom procesu nastaju, u direktnom kontaktu s prirodom i iz same prirodne materije, preneseno su značenje onoga što kao najvišu vrednost prirode Ivana Martić vidi – suštinsku celovitost, aktivnu životnu supstancu i samostvarajući model savršenog.

- U potrazi za suštinskim i lepim u umetnosti, priroda je pokretač, kao mikro i makro uređena sredina, sveprožimajuća, delom vidljiva, delom nevidljiva. Utisnuta u umetnički rad, upravo kroz njega pokazuje svoju angažovanu ulogu, čak i kada joj ta uloga nominalno nije dodeljena jer, ona neprekidno deluje na sve. Nakit je nastao iz težnje da se tom miru i redu sama približim, da ovaj rad bude podsticaj drugima da postanu svesni prisustva i upliva prirode na život – reč je o interpretaciji onog stanja koje opisuje J. V. Gete dok u brdima Tiringena promatra prirodu i zapisuje stih „Iznad krošnji svih vlada mir", kaže Martić.

Umetnički nakit od plemenitog prirodnog materijala neodvojiv je od prirode, baš kao i od umetnosti i likovnosti. Ona je zajednički imenitelj jednom i drugom, onom funkcionalnom i onome što zovemo „čista umetnost".

Oblici, boje, forme, strukture, materijali kojima je nakit oblikovan podređeni su onom istom čemu i slika – postizanju harmonične celine, gde je slučajnost rezultat svesne namere o postignuću reda. Drveni elementi, sa svojim prirodnim strukturama, savršenim nesavršenostima, koje sam rad konzervira u novu, estetski oblikovanu celinu, osnova su nastalih umetničkih formi nakita.

Svojom monumentalnošću i naglašenom izražajnošću, nakit koji Ivana Martić radi traži aktivno učešće osobe koja je spremna da ga ponese – svaki komad iziskuje identitet, stav i intelekt. On je samo deo fizičke pojave personalitija čije kvalitete treba da naglasi i podrži, nikako da ih određuje.

Ivana Martić je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na šest samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama. Osnivač je brenda umetničkih predmeta TOTA art forms koji obuhvata likovni izraz, kao i rad u oblasti primenjenih umetnosti, istraživanja harmonijskih odnosa u estetskim kategorijama i prirodnim zakonitostima pojavnog. Angažovana je u sferi umetnosti i kulture kroz pisanu reč, brojne eseje, intervjue i prikaze.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box