Dizajn
dizajn/4.04.2024.

Dan žene u nama u Čumićevom sokačetu

dizajn
  • Pixabay, Courton
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay, Courton

 

Dan žene u nama naziv je petog događaja neformalne grupe umetnika Madam Gagan kolektiv koji će biti upriličen 6. aprila 2024. godine u Čumićevom sokačetu, s početkom u 14 časova. Radi se o modnoj reviji unikatnih dizajniranih kuhinjskih kecelja koje će predstaviti 10 muškaraca.

Na ovaj način, MGK se poigrava rodnim ulogama, odnosno njihovom zadatošću u društvu. „Kulinarstvo je jedna od malobrojnih oblasti u kojoj se ogleda ravnopravnost polova, ali i ovde muški rod pokušava da zauzme primat tvrdnjom da su ’muškarci najbolji kuvari’. Mi im ovo ne osporavamo, već ih pozivamo na hrabrost da opašu kuhinjske kecelje koje potenciraju seksualnost i tako izađu iz svoje zapravo nametnute uloge“, objašnjavaju MGK-ovci.

„Naše unikatne kecelje simbolišu nerazdvojivost muškog i ženskog principa (animusa i anime) u individualno nesvesnom delu uma, prema teoriji Karla Gustava Junga. Njihovom specifičnošću pokušavamo da relaksiramo krute podele, ipak se zalažući za individualnu emancipaciju koja vodi napretku društva“, kažu članovi MGK.

Pored modne revije umetničkih kecelja, Kolektiv će ponuditi mini-koncert dvočlanog elektronskog benda SexoSexo. U drugom delu programa biće održana aukcija eksponata, sa ciljem da se ideja o promišljanju ozbiljnih pitanja putem zabave proširi na širu publiku.

Madam Gagan Kolektiv je nastao spontano, na osnovu prepoznavanja značaja potencijala pojedinaca koji samo umreženi mogu da pomeraju granice. U svom kratkom bivstvovanju (od 6. januara 2023.), MGK se upustio u nekoliko avantura, organizujući događaje Šta bih bila/o kad bih bila/o u Ostavinskoj galeriji, Boom provodaž u Ciglani, Merlinka, srećan 8. mart u bašti pokojnog Vjerana Miladinovića Merlinke, a okućnici Planetarijuma u Donjem gradu, i najzad - Rehab Hab, ponovo u Ostavinskoj galeriji.

„Naše članstvo je promenljivo, a pristup umetnosti nekonvencionalan i vaninstitucionalan, uz naglasak na volonterskom angažmanu. Mi zagovaramo mišljenje da se kreacijom možemo suprotstaviti sve intenzivnijoj destrukciji koja nas okružuje. Sebe ne doživljavamo preozbiljno, insistirajući prvenstveno na zabavi u svojim brižljivo osmišljenim akcijama. Mi smo za ’ura!’, a ne ’ua!’“, kažu MGK-ovci.


PROČITAJTE I:

OTVOREN KONKURS ZA IZLOŽBU PORTRET NA IKONI 2024.

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.