Dizajn
dizajn/2.10.2016.

Džentlmenski do uspeha

dizajn
 • Jelena Vučićević
 • Privatna arhiva
 • Nikola Vučićević
 • Heart Plate/Smart
 • Nikola Vučićević
 • Jelena Vučićević
 • Jelena Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić

Nikola Vučićević, grafički dizajner iz Beograda karijeru u usponu u Srbiji pre tri godine zamenio je novim profesionalnim početkom u Čikagu i za kratko vreme uspeo da se pozicionira kao jedan od vodećih dizajnera na američkom tržištu - prema World Design Rankings  on se nalazi  na 24. mestu među svim dizajnerima u SAD. Nikola je sa nama podelio radost poslednje nagrade koju je dobio prošle nedelje, Health and Wellness Design Award 2016 by GDUSA za Wheat's Up ambalažu. 

Beograđanin, koji je i pre odlaska u Čikago puno radio za inostrano tržište u razgovoru za Kaleidoskop media ističe da je za svaki uspeh važno imati dobar tim, za saradnike odabrati ljude koji znaju više od nas i što je najvažnije lišiti se ega.

Upravo na naše pitanje  koliko je bitan timski rad u dizajnerskoj kući i kako da on bude skladan Nikola odgovara da je to ključ uspeha. Zanimljiv je njegov odgovor iz kojeg bi mnogi mogli da nauče kako se grade ne samo karijera, nego i lični odnosi:

- Lišite se ega! Kako? Uzmite sav svoj ego materijal, skupite ga na jednu gomilu (budite sigurni da ste sakupili sve), potom ga ubacite u vrećicu, vrećicu dobro zatvorite, stavite u kutiju, kutiju zaključajte, bacite je na dno okeana i onda možete zakoračiti u dizajnerski studio,  pričati sa kolegama o razvoju projekta i učiniti ga uspešnim. Dve glave su pametnije od jedne, a četiri od dve. Za saradnike uvek biram ljude koji znaju više od mene na određenom polju. Džentlemenski.

Upravo taj princip je primenio  u sopstvenoj dizajnerskoj agenciji Designer&Gentleman i možda u tome leži ključ uspeha i velikog broja nagrađenih projekata.

Iako se u eri fantastičnog napretka kreativnih industrija čini da je nemoguće izmisliti nešto novo i zanimljivo, Nikola uspeva da pronađe jedinstvenu „šifru“ kojom dopire, najpre do klijenata širom sveta, a potom i preko svojih kreativnih rešenja do „konzumenata“. On to objašnjava kao lepotu izazova.

- Moja želja je bila da se u Americi predstavim kao dizajner sa hrabrim i inovativnim rešenjima. Biti na “visini zadatka” rezultat je mnogo rada, konstantnog učenja o tržištu, istraživanja, praćenja psiholoških aspekata i zakona koji deluju na relaciji brand-komunikacija-konzument-akcija. Uvek ima mesta za polje istraživanja i nova rešenja.

Nikola je zagovornik poslovne filozofije “čist račun duga ljubav”. Po njemu dve ključne stvari su komunikacija I iskren odnos. Sa klijentima gradi odnose na bazi poverenja, sa razumevanjem njihovih aspiracija, filozofije, ciljeva.

- Kada se tu “nađemo” onda magija počinje, jasan je Nikola.

Ipak, i u najboljim okolnostim, ovaj posao, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu prate problemi poput promene odluke klijenta u zadnji čas.

- Najveći svetski studiji se nose sa tim. To bi bila manje lepa strana dizajnerskog posla. Ukoliko se na to gleda kao izazov onda taj aspekt posla možete lakše prihvatiti i staviti svoje sposobnosti na test.

U SAD „bara nije mala“, ali je „krokodila“ mnogo više, i iz srpske vizure uvek se postavi pitanje da li je talenat dovoljan da se neko afirmiše, ili se mora pribeći i drugim sredstvima?


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


Pre tri godine kada je Nikola došao u SAD bio je samo „još jedan dizajner”. Uz veliku želju da to promeni krenuo je u trku sa najboljima u industriji. Kao pristalica filozofije da je za uspeh važna formula: pet odsto talenta i 95 odsto rada i usmerio se na rad na sebi u smislu prevazilaženja sujete. Za to ima nekoliko saveta:

- Budite iskreni prema sebi. Pokušajte da se usavršavate svaki dan. Cenite sebe ali ostanite skromni. Stavite se u poziciju klijenta. Konačno, stavite vaše ideje na test- reagovanje na koncept metodom slučajnog uzorka u okviru ciljne grupe i izvedite zaključke. Komucirajte otvoreno. Komunicirajte bolje.

Dizajnerima su potrebni klijenti, likovnim umetnicima mecene

Na našu opasku da se čini kako u Srbiji dizajn napreduje brže od neprimenjenih grana umetnosti i pitanje da li to važi i u SAD Nikola kaže kako je Srbija zemlja izuzetnih dizajnera i likovnih umetnika. Ne želi da poredi likovnu i primenjenu umetnost, smatra da svaka oblast ima svoje tržište I da ih spaja marketing.U Čikagu često posećuje galerije u kojima se likovna umetnost visoko vrednuje i prodaje po cenama koje su ekvivalentne kampanjama za prozivode.

Pristalica je teorije da dizajnerima trebaju klijenti, a likovnim umetnicima mecene. Podseća da, ukoliko galerije i umetnici nemaju dobre prezentacione sajtove i nisu angažovani na internetu oni gotovo da ne postoje.

Nedavno mu se dogodilo da je, na osnovu analitičke studije i kritike kojom je “oborio” jednu kampanju pre nego što je plasirana i time uštedeo kompaniji mnogo novca, od istog poslodavca dobio ponudu za posao a potom i partnerstvo u njegovoj firmi, koja broji 30 zaposlenih.

Uz uvreženo mišljenje da „slika vredi više od 1.000 reči“ otvara se pitanje da li je ovo i u dizajnu tačno ili slogani imaju svoju specifičnu, slikom nenadoknadivu težinu? Nikola nam na ovo poetski poentira:

- Ako je slika ruski poeta koji se koristi deskripcijom onda bi dizajn bila savremena žena koja vam koncizno priča o lepoti. “Advertajzing  je jezik sa malo reči”. Ali su one moćne i jasne kao sloboda.

Razvoj dizajna u budućnosti on vidi kroz primat tehnologije, koju će dizajn pratiti i da će već u narednih pet godina svaki novi prozivod  biti "pametan", a da će “smart” komponenta biti uslov za izlazak na tržište.

I konačno želeli smo da čujemo Nikolino mišljenje oko borbe za klijenta i "prljavih igara“ o kojima se priča, i kod nas i u svetu.

Sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je. Prekršite pravila! Ne zakon, samo pravila, kaže Nikola.


Nikola Vučićević, nagrade:

- 2016 Health+ Wellness Design Award GDUSA Wheat’s Up

- IDA GOLD International Design Awards Passionate About Tennis

- IDA SILVER International Design Awards Heart Plate

- A Design Award Platinum Worth Rent A Car

 - Siver Award Advertising Annual 2016 Grahis Worth Rent A Car

 - Silver Award Advertising Annual 2015 Passionate About Tennis

 - 2015 Health+ Wellness Design Award GDUSA Heart Plate

 - Package Design Award 2015 Heart Plate

 - A Design Award Bronze 2014 Heart Plate

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box