Dizajn
dizajn/2.10.2016.

Džentlmenski do uspeha

dizajn
 • Jelena Vučićević
 • Privatna arhiva
 • Nikola Vučićević
 • Heart Plate/Smart
 • Nikola Vučićević
 • Jelena Vučićević
 • Jelena Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
 • Nikola Vučićević
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić

Nikola Vučićević, grafički dizajner iz Beograda karijeru u usponu u Srbiji pre tri godine zamenio je novim profesionalnim početkom u Čikagu i za kratko vreme uspeo da se pozicionira kao jedan od vodećih dizajnera na američkom tržištu - prema World Design Rankings  on se nalazi  na 24. mestu među svim dizajnerima u SAD. Nikola je sa nama podelio radost poslednje nagrade koju je dobio prošle nedelje, Health and Wellness Design Award 2016 by GDUSA za Wheat's Up ambalažu. 

Beograđanin, koji je i pre odlaska u Čikago puno radio za inostrano tržište u razgovoru za Kaleidoskop media ističe da je za svaki uspeh važno imati dobar tim, za saradnike odabrati ljude koji znaju više od nas i što je najvažnije lišiti se ega.

Upravo na naše pitanje  koliko je bitan timski rad u dizajnerskoj kući i kako da on bude skladan Nikola odgovara da je to ključ uspeha. Zanimljiv je njegov odgovor iz kojeg bi mnogi mogli da nauče kako se grade ne samo karijera, nego i lični odnosi:

- Lišite se ega! Kako? Uzmite sav svoj ego materijal, skupite ga na jednu gomilu (budite sigurni da ste sakupili sve), potom ga ubacite u vrećicu, vrećicu dobro zatvorite, stavite u kutiju, kutiju zaključajte, bacite je na dno okeana i onda možete zakoračiti u dizajnerski studio,  pričati sa kolegama o razvoju projekta i učiniti ga uspešnim. Dve glave su pametnije od jedne, a četiri od dve. Za saradnike uvek biram ljude koji znaju više od mene na određenom polju. Džentlemenski.

Upravo taj princip je primenio  u sopstvenoj dizajnerskoj agenciji Designer&Gentleman i možda u tome leži ključ uspeha i velikog broja nagrađenih projekata.

Iako se u eri fantastičnog napretka kreativnih industrija čini da je nemoguće izmisliti nešto novo i zanimljivo, Nikola uspeva da pronađe jedinstvenu „šifru“ kojom dopire, najpre do klijenata širom sveta, a potom i preko svojih kreativnih rešenja do „konzumenata“. On to objašnjava kao lepotu izazova.

- Moja želja je bila da se u Americi predstavim kao dizajner sa hrabrim i inovativnim rešenjima. Biti na “visini zadatka” rezultat je mnogo rada, konstantnog učenja o tržištu, istraživanja, praćenja psiholoških aspekata i zakona koji deluju na relaciji brand-komunikacija-konzument-akcija. Uvek ima mesta za polje istraživanja i nova rešenja.

Nikola je zagovornik poslovne filozofije “čist račun duga ljubav”. Po njemu dve ključne stvari su komunikacija I iskren odnos. Sa klijentima gradi odnose na bazi poverenja, sa razumevanjem njihovih aspiracija, filozofije, ciljeva.

- Kada se tu “nađemo” onda magija počinje, jasan je Nikola.

Ipak, i u najboljim okolnostim, ovaj posao, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu prate problemi poput promene odluke klijenta u zadnji čas.

- Najveći svetski studiji se nose sa tim. To bi bila manje lepa strana dizajnerskog posla. Ukoliko se na to gleda kao izazov onda taj aspekt posla možete lakše prihvatiti i staviti svoje sposobnosti na test.

U SAD „bara nije mala“, ali je „krokodila“ mnogo više, i iz srpske vizure uvek se postavi pitanje da li je talenat dovoljan da se neko afirmiše, ili se mora pribeći i drugim sredstvima?


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


Pre tri godine kada je Nikola došao u SAD bio je samo „još jedan dizajner”. Uz veliku želju da to promeni krenuo je u trku sa najboljima u industriji. Kao pristalica filozofije da je za uspeh važna formula: pet odsto talenta i 95 odsto rada i usmerio se na rad na sebi u smislu prevazilaženja sujete. Za to ima nekoliko saveta:

- Budite iskreni prema sebi. Pokušajte da se usavršavate svaki dan. Cenite sebe ali ostanite skromni. Stavite se u poziciju klijenta. Konačno, stavite vaše ideje na test- reagovanje na koncept metodom slučajnog uzorka u okviru ciljne grupe i izvedite zaključke. Komucirajte otvoreno. Komunicirajte bolje.

Dizajnerima su potrebni klijenti, likovnim umetnicima mecene

Na našu opasku da se čini kako u Srbiji dizajn napreduje brže od neprimenjenih grana umetnosti i pitanje da li to važi i u SAD Nikola kaže kako je Srbija zemlja izuzetnih dizajnera i likovnih umetnika. Ne želi da poredi likovnu i primenjenu umetnost, smatra da svaka oblast ima svoje tržište I da ih spaja marketing.U Čikagu često posećuje galerije u kojima se likovna umetnost visoko vrednuje i prodaje po cenama koje su ekvivalentne kampanjama za prozivode.

Pristalica je teorije da dizajnerima trebaju klijenti, a likovnim umetnicima mecene. Podseća da, ukoliko galerije i umetnici nemaju dobre prezentacione sajtove i nisu angažovani na internetu oni gotovo da ne postoje.

Nedavno mu se dogodilo da je, na osnovu analitičke studije i kritike kojom je “oborio” jednu kampanju pre nego što je plasirana i time uštedeo kompaniji mnogo novca, od istog poslodavca dobio ponudu za posao a potom i partnerstvo u njegovoj firmi, koja broji 30 zaposlenih.

Uz uvreženo mišljenje da „slika vredi više od 1.000 reči“ otvara se pitanje da li je ovo i u dizajnu tačno ili slogani imaju svoju specifičnu, slikom nenadoknadivu težinu? Nikola nam na ovo poetski poentira:

- Ako je slika ruski poeta koji se koristi deskripcijom onda bi dizajn bila savremena žena koja vam koncizno priča o lepoti. “Advertajzing  je jezik sa malo reči”. Ali su one moćne i jasne kao sloboda.

Razvoj dizajna u budućnosti on vidi kroz primat tehnologije, koju će dizajn pratiti i da će već u narednih pet godina svaki novi prozivod  biti "pametan", a da će “smart” komponenta biti uslov za izlazak na tržište.

I konačno želeli smo da čujemo Nikolino mišljenje oko borbe za klijenta i "prljavih igara“ o kojima se priča, i kod nas i u svetu.

Sve što nije zabranjeno - dozvoljeno je. Prekršite pravila! Ne zakon, samo pravila, kaže Nikola.


Nikola Vučićević, nagrade:

- 2016 Health+ Wellness Design Award GDUSA Wheat’s Up

- IDA GOLD International Design Awards Passionate About Tennis

- IDA SILVER International Design Awards Heart Plate

- A Design Award Platinum Worth Rent A Car

 - Siver Award Advertising Annual 2016 Grahis Worth Rent A Car

 - Silver Award Advertising Annual 2015 Passionate About Tennis

 - 2015 Health+ Wellness Design Award GDUSA Heart Plate

 - Package Design Award 2015 Heart Plate

 - A Design Award Bronze 2014 Heart Plate

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.