Dizajn
dizajn/22.11.2016.

Otvaranje Muzeja dizajna u Londonu

dizajn
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
  • Guliver/GettyImages
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Muzej dizajna, projekat vredan 83 miliona funti, biće otvoren ove nedelje u nekadašnjem Institutu Komonvelta u Kensingtonu. Muzej će biti otvoren izložbom Fear and Love.

Na obnovi zdanja iz 60-ih godina u Zapadnom Londonu radile su holandska i londonska firma OMA i Allies and Morrison.

Arhitekta John Pawson bio je zadužen za uređenje unutrašnjosti zgrade sa galerijama oko atrijuma. Pawson je takođe uredio samostalnu muzejsku prodavnicu.

Novi muzej biće otvoren 24. novembra, ali su novinari i prijatelji imali prilike nešto ranije da zavire u unutrašnjost zgrade pre zvanične ceremonije otvaranja.

"Mislim da je divno biti u stanju sačuvati zgradu i dobiti centar za dizajn svetske klase", rekao je Pawson novinarima i objasnio da je namera bila da se sačuva atrijum kao i neobičan krov.

Potpuno nove strukture podupiru krov, a dva nivoa pod zemljom urađena su ispod prvobitne zgrade, čime je prostor povećan sa 6.000 na 10.000 kvadratnih metara.

Krov je zadržan i u velikoj meri je obnovljena zgrada, objašnjava Renier de Graaf iz OMA. Struktura zgrade nije mogla da podrži bilo kakvu smislenu modernu funkciju. Zgrada je za male pare izgrađena 60-ih godina, ali je zato glavna stvar bio krov.

Spratovi su bili povezani drvenim stepenicama sa visokom ogradom, a sada je izgrađen prostor oko atrijuma koji može da bude iskorišćen i kao izložbeni prostor, dok je zadržan impresivan oblik krova.

Podzemni nivoi imaju prostorije za skladišta, a privremeni izložbeni prostor je izmešten izvan atrijuma u prizemlje.

Muzejska biblioteka je na prvom spratu zajedno sa arhivskim prostorom i delom koji će služiti za predavanja. Na poslednjem spratu je stalna postavka, a tu se nalazi i restoran odakle se vidi Holland Park, sa jedne strane, dok se sa druge vidi atrijum.

Pročitajte još:

Džentlmentski do uspeha - Beograđanin Nikola Vučićević je jedan od 24 najbolja dizajnera u SAD

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.