Dizajn
dizajn/21.03.2017.

Velikani grafičkog dizajna u KC Grad

dizajn
  • Promo/KC Grad
  • Promo/KC Grad
  • Promo/KC Grad
  • Promo/KC Grad
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

U Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad od 27. marta do 9. aprila biće predstavljen izdavački opus velikana grafičkog dizajna, po kome su Saveta i Slobodan Mašić u široj javnosti bili i najpoznatiji. Pored kultnih Nezavisnih izdanja, biće izloženi digitalni albumi, književni časopisi…Umetnička direktorka Kulturnog centra Grad, Ljudmila Stratimirović pozvala je jednog od najaktivnijih grafičkih dizajnera, srednje generacije, Boruta Vilda da u svojstvu kustosa sarađuje na projektu VELIKANI. Pokrenut je projekat čiji je osnovni cilj arhiviranje materijala koji se odnosi na stvaralaštvo velikih umetnika – grafičkih dizajnera koji su svojim radom kreirali vizuelni identitet mnogih značajnih izdanja i manifestacija u prošlosti i na taj način ostavili trajni pečat ulepšavši detinjstvo i mladost mnogih generacija.

Prvi umetnici, grafički dizajneri čiji radovi su bili predstavljeni u septembru 2015. u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad su Saveta i Slobodan Mašić, arhitekte, dizajneri i nezavisni izdavači iz Beograda. Izložba je obuhvatila jedan deo njihovog stvaralaštva koji se odnosi uglavnom na plakate festivala (Bitef, FEST), pozorišnih predstava, izložbi.

Izdavačka delatnost Mašića započela je 1966. prvim Nezavisnim izdanjem pod nazivom Pustinja. Bila je to zbirka pesama Marije Čudine, vrlo netipičnog formata, sa ručno savijanim stranicama  i sadržala je Šejkine ilustracije. Mašići su sami finansirali sva izdanja od kojih su neka bila prilično popularna. Izdavačka delatnost trajala je do 2012. godine.

U Velikoj galeriji KC Grada moći ćemo da vidimo skoro sva izdanja koja su Mašići izdali u više edicija. U okviru izložbe održaće se razgovor o ulozi i važnosti njihove izdavačke delatnosti. Kulturni centar Grad će predstaviti i svoje prvo štampano izdanje u ediciji Velikani.

Pročitajte još:

Nikola Vučićević: Džentlmenski do uspeha

  

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.