Aktuelno
aktuelno/26.03.2020.

Eparhija valjevska tužbom protiv kleveta

aktuelno
  • Eparhija valjevska
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Eparhija valjevskaEparhija valjevska saopštila je da je kod Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Milutina, kao i još dvojice sveštenoslužitelja te eparhije, potvrđeno prisustvo virusa korona.

Oni se trenutno nalaze u KBC „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu.

„Episkop Milutin je koronavirus zadobio tako što je kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu“, kaže se u saopštenju Eparhije valjevske.

Eparhija valjevska navodi i da su se pojavile neistinite i zlonamerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na, kako ocenjuju, najsramniji način povezuju i samog Episkopa sa tom činjenicom.

"Naime, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj. Ovu neistinitu vest odmah su mnogi, brže-bolje, bez provere raširili po celom medijskom prostoru Srbije. Kako to obično biva, svaka lažna vest dobija svoje metastaze, tako da smo mogli čuti mnogo toga — od toga da je početkom marta došla nekolicina sveštenika iz Italije do toga da je čitava jedna delegacija iz Italije posetila Eparhiju valjevsku" - kaže se u saopštenju Eparhije valjevske, u kojem se odbacuju ti navodi.

Ističe se da nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj.

„Episkop Milutin, kao i svi sveštenici Eparhije valjevske, u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svetu koje je zaraženo koronavirusom“, kaže se u saopštenju.

Sve aktivnosti koje je, kao Arhipastir svoje eparhije, episkop Milutin vršio, služeći i vršeći kanonske posete u Eparhiji, vezane su isključivo za period pre bilo kakvih mera koje je donela Vlada Srbije, a odnose se na ograničeno kretanje, odnosno u isto vreme kada su na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti, dodaje se u saopštenju.

„Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primer svim sveštenicima i vernicima“, poručuju iz eparhije.

Kako se navodi, episkop Milutin je prvi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze.

Eparhija valjevska najavljuje i podnošenje krivičnih prijava ukoliko se nastavi „medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva“.


PROČITAJTE I:

SRPSKI 3D ŠTAMPARI: VIZIRI ZA MEDICINARE

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.