Muzika
muzika/6.12.2020.

Koncert Bečke filharmonije bez publike

muzika
  • Wikipedia / Li Sun
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Politika

 

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije tradicionalno će biti održan 1. januara 2021. ali ovaj put bez publike zbog pandemije koronavirusa.

Austrijska vlada odlučila je da do 7. januara neće biti koncerata sa publikom u Austriji i tako će biti i na najvećem muzičkom događaju kojim se ulazi u novu godinu.

Direktor Bečke filharmonije Danijel Frošauer najavio je da će novogodišnji koncert biti održan u praznoj dvorani.

„Moraćemo da se prilagodimo situaciji da nema publike koja će aplaudirati, što je novo iskustvo za orkestar. Moraćemo nešto dramaturški da smislimo”,  objasnio je on, prenosi Tanjug.

Bečka filharmonija neće ostati potpuno bez aplauza, pošto je javni servis Austrije (ORF), koji prenosi koncert uživo, smislio interaktivne ovacije.

U saradnji sa jednim preduzećem u Gracu uspostavljena je platforma zahvaljujući kojoj svaki registrovani gledalac može da aplaudira na kraju oba dela koncerta, a taj aplauz će se čuti i u Zlatnoj dvorani „Muzikferajna” preko 20 zvučnika.

Foto: Wikipedia/de:user:Hieke

Frošauer kaže da se nikada nije razmišljalo o otkazivanju koncerta.

„Bilo bi nemoguće da nema tog koncerta, i u međunarodnim razmerama”, naglasio je Frošauer, podsetivši da koncert prati više od 30 miliona gledalaca pred malim ekranima širom sveta.

Taj koncert je, podvlači, poruka celom svetu.

Koncertom će dirigovati Rikardo Muti, a program je fokusiran na Štraus dinastiju.

Kako koncert ne bi ugrozio zdravlje muzičara, bečka filharmonija primeniće sve važeće mere.

Tako će muzičari biti podeljeni u dva pula, jedan orkestar bečke opere i drugi za koncert, koji će biti redovno testirani.

O finansijskim posledicama korona krize on nije želeo detaljno da se izjašnjava, izuzev da Bečka filharmonija zbog pandemije ima velike gubitke.

Tako je otkazano 35 koncerata tokom prvog zaključavanja, na proleće, što je bio veliki finansijski udar.


PROČITAJTE:

BEOGRAĐANIN BOGDAN ROŠČIĆ NOVI DIREKTOR BEČKE OPERE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.