Muzika
muzika/23.03.2020.

Pariska Opera nudi program onlajn

muzika
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPariska Opera tokom perioda pandemije korona virusa besplatno nudi najlepše baletske i operske predstave na svom vebsajtu.

Nacionalna opera od 17. marta postavlja najlepše snimke iz svojih arhiva kako bi široka publika mogla da uživa u operskim i baletskim predstavama održanim u ovoj prestižnoj instituciji kulture Francuske.

Od večeras tokom narednih nedelju dana onlajn publika može uživati u „Don Đovaniju“. Preko „Crnog labuda“ do „Hofmanovih priča“, niz velikih klasika može da se vidi na sajtu Opere do 3. maja.

Opera Garnije ili Pariska opera ili Palata Garnije (franc. Opéra Garnier, Opéra de Paris, Palais Garnier) je operski teatar sa 2.200 sedišta u Parizu u Francuskoj.

Ovu građevinu u neo-baroknom stilu konstruisao je Šarl Garnije. Opera Garnije se smatra remek-delom arhitekture druge polovine 19. veka.Ova građevina je izgrađena u sklopu velike rekonstrukcije Pariza iz vremena cara Napoleona III, koji je ovlastio barona Osmana da nadgleda izgradnju.

Šarl Garnije je pobedio na konkursu za projekat nove zgrade opere i baleta 1861. Izgradnja je trajala sa prekidima do 1874.Opera Garnije je otvorena 15. januara 1875. pod imenom Académie Nationale de Musique - Théâtre de l'Opéra. Godine 1978. ime je promenjeno u Théâtre National de l'Opéra de Paris (Nacionalni teatar Pariske opere).

Kada je operska trupa izabrala Operu Bastilja kao svoju glavnu scenu, po izgradnji 1989, stari teatar je dobio ime Palata Garnije.

Površina zgrade je 11.237 m2. Centalni luster teži više od šest tona. Tavanicu opere je 1964. ponovo oslikao Mark Šagal.


PROČITAJTE:

NEMANJA RADULOVIĆ - NOVI SPOT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.