Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/27.03.2019.

Sramne pariske igre u KC Srbije

vizuelne-umetnosti
  • Nataša Pejin
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić

 

Izložba Istorijskog muzeja Srbije o stradanju Srba tokom NATO bombardovanja koja je u Kulturnom centru Srbije u Parizu uklonjena jutros je brzopotezno vraćena kao da se ništa nije ni dogodilo tokom prethodna dva dana.

Izgleda da je direktoru Radoslavu Pavloviću i ambasadorki jedino bilo važno da slike koje  svedoče o agresiji NATO na našu zemlju 1999. godine ne budu vidljive na konferenciji koja je održana u prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu, a kojoj je prisustvovalo 20 vojnih atašea, kako nam je potvrdio sam Pavlović. Otvoreno je mnogo pitanja na koja dobijamo delimične odgovore.

Podsetimo, kako je za naš magazin juče rekla Nataša Pejin, koordinator za odnose sa medijima u ovoj ustanovi, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, u kome je izložena postavka o stradanju Srba tokom NATO bombardovanja, naredio je da se ova postavka ukloni zbog posete oficira NATO-a, iako je otvorena u subotu uveče 23. marta.

Nalog o uklanjanju izloženih slika, kako je prenela Pejin Pavlovićeve reči, stigao je iz naše ambasade u Parizu, pod izgovorom, kako Pejin ponovo citira direktora Centra, "da oficirima Nato ne bilo neprijatno" na prijemu koji je organizovan 25. marta u 18 časova.

Radoslav Pavlović za Kaleidoskop media kaže da izložba nije sklonjena (?!?), iako postoje fotografije koje govore suprotno, te da se nalazi u prizemlju i galeriji na prvom spratu, kao i da će trajati po planu do 12. aprila 2019. 

- Na konferenciji je učestvovalo dvadeset vojnih atašea iz Rusije, Portugalije, Grčke, SAD, itd. Najbrojniji su bili ruski oficiri. Na panelu su govorili francuski pukovnik Ogar, admiral Lakaj i drugi. Opšti stav je bio da je 1999. izvršena agresija na SRJ i da se tako što više ne sme ponoviti, kaže Pavlović.

Naš magazin je pokušao da dođe do više ključnih odgovora od gospodina Pavlovića, no nismo uspeli u nameri da saznamo ko je i zbog čega naredio ovo sramno uklanjanje. Ova kratka izjava bila je sve što smo dobili. Ovako su izgledali zidovi tokom dva dana u KC Srbije u Parizu

Nataša Pejin nam je potvrdila da je izložba od jutros vraćena na svoje mesto.

- Napravljene fotografije praznih zidova i urolovanih platna svedoče o sklanjanju radi prijema svih tih gostiju. Svi koji su bili na prijemu sedeli su u dekoru sa belim zidovima i urolovanim platnima. Bila je i ambasadorka Natasa Marić. Jedino nisu skinuli sliku Vlade Velickovića jer je ogromna i preteška i nisu mogli da je pomere, kaže Pejin. Fotografisano pred otvaranje 23. marta

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije  Dušica Bojić za naš magazin kaže da je ovo je programska izložba koja je planirana od 2018. godine.

- Radovi Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića su emotivni, potresni, nastajali u momentu kada se dešavalo NATO bombardovanje. Biljanine slike su njen ratni dnevnik, koji se gleda i čita. Slike su uzuzetnog kvaliteta i  umetničke vrednosti, zabeležen trenutak u vremenu. Biljana je ceo taj ciklus poklonila Istorijskom muzeju Srbije.

Vlada Veličković je takođe za ovu izložbu izdvojio tu svoju ogromnu sliku, dimenzija 4x2 metra iz 1992. godine. Njegovom slikom počinje izložba, pa se ređaju Biljanine slike iz 1999. To je zapis šta se dešavalo Srbiji i Srbima na ovim prostorima u tom periodu. Oni su to uradili perfektno kao umetnici.

Nama je padalo na pamet da možda u Kulturni centar Srbije može da uleti neko od Francuza. Na kraj pameti nam nije bilo da ovo mogu da urade direktor Kulturnog centra i ambasadorka, navodi Dušica Bojić.

Direktor Centra se umalo potukao sa ambasadorom

Podsetimo, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu i pre godinu dana našao se u žiži javnosti, takođe u negativnom kontekstu.

Kako se pisalo u aprilu 2018, Pavlović već duže vreme ima lošu saradnju sa ondašnjim ambasadorom Srbije Rajkom Ristićem, a netrpeljivost je kulminirala kada je u svađi Pavlović prevrnuo radni sto jer mu je ovaj, preneli su mediji, opsovao majku.

Zbog tih dešavanja između srpskih predstavnika u Francuskoj, Kulturni centar je bio jedno vreme zatvoren, a zbog sramote koju nanose zemlji koju predstavljaju, odlučeno je da obojica budu povučeni i vraćeni u Srbiju, što se očigledno nije desilo.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU

SMENITI AMBASADORKU SRBIJE U PARIZU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.