Ljudi
ljudi/22.08.2019.

Akademija posvećena Vladeti Jerotiću

ljudi
  • Printscreen / YouTube / TV Hram
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaAkademija posvećena akademiku Vladeti Jerotiću povodom godišnjice upokojenja biće održana u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine 4. septembra od 19 časova. 

Na akademiji će govoriti Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, psihoterapeut Zoran Milivojević, astrofizičar Milan Ćirković, reditelj Jagoš Marković, đakon Ljubomir Ranković i pojac Dragoslav Pavle Aksentijević.

Tom prilikom biće predstavljena i knjiga Agape antologija 5 sa 12 izabranih razgovora akademika Vladete Jerotića.

Domaćin Akademije je autor serijala Agape Aleksandar Gajšek.

Podsetimo, prva svečana Akademija posvećena akademiku Vladeti Jerotiću održana je 19. januara, na Bogojavljensko veče. Kombank dvorana je bila premala da primi poštovaoce profesora, književnika, psihoterapeuta, narodnog prosvetitelja i akademika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koji je preminuo 4. septembra prošle godine.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut, književnik i svestrani erudita.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizirao neuropsihijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. 

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". 

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti), član Medicinske akademije i od 1984. godine član Udruženja književnika Srbije.


PROČITAJTE I:

PRVA KNJIGA DNEVNIKA VLADETE JEROTIĆA


Jerotić je ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti SANU postao je 27. oktobra 1994, a redovni 26. oktobra 2000. 

Bio je i član Udruženja književnika Srbije, Srpskog lekarskog društva (psihoterapeutska sekcija), Psihoterapeutskog društva Jugoslavije, Jungovog udruženja u Beogradu. 

Među priznanjima i nagradama koje je dobio su Zahvalnica Matice srpske, Povelja bolnice "Dr Dragiša Mišović", nagrada "Đorđe Jovanović", Povelja Srpskog lekarskog društva, nagrada "Laza Kostić", Orden Svetog Save prvog stepena.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Živko Vasić
22.09.2019.

Svaka pomisao na profesora Vladetu Jerotica u meni budi cudan osecaj blazenstva, a njegov glas i reci podsticu me na promisljanje i smirenje. Veliki covek, veliki strucnjak i veliki Srbin. Njegova ljubav ce ostati u nasim srcima, u srcima svih Srba i svih dobrih ljudi. Hvala ti Boze sto si nam podsrio ovakvakve Srbe kao sto su bili patrijarh Pavle i Vladeta Jerotic. Siguran sam da se tome radovao i otac nase duhovnosti Sveti Sava. Sazvezdje srpskih velikana na nebu se uvecava i oni su uvek sa nama, a radjaju se i novi velikani.