Klik na svetlost
klik na svetlost/30.08.2018.

Put oko sveta počinje na Kolarcu!

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
  • Marijana Mitrović
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


Najstarija škola stranih jezika u Srbiji – Centar za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine upisuje nove polaznike za jesenji semestar. Upis u ovu visokocenjenu školu traje od 27. avgusta, a nastava počinje u septembru 2018. godine.

Istovremeno sa upisom novih polaznika na kurseve jezika Kolarčeva zadužbina počinje sa organizovanjem dva seminara za usavršavanje profesora stranih jezika.

Kolarčeva zadužbina ove godine obeležava 140 godina postojanja i 85 godina rada Centra za nastavu stranih jezika.

U ovoj godini jubileja, Centar za nastavu stranih jezika je zato pripremio posebne popuste za srednjoškolce od 50 odsto na punu cenu kursa, pored postojećih povlastica za nezaposlene, studente, dosadašnje učenike, novinare i članove iste porodice.

Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878), srpski trgovac, izuzetno je dobro razumeo značaj obrazovanja i zato je testamentom ostavio svu svoju imovinu prosveti i kulturi svog naroda. Uticaj na čovekovo obrazovanje svakako ima i poznavanje stranih jezika, jer ono doprinosi dodatnom usavršavanju, boljoj komunikaciji sa poslovnim partnerima i prijateljima, razumevanju drugih kultura i navika – prilagođavanju životu u inostranstvu i puno toga još.

„Novo“ vreme iznedrilo je mnoštvo škola za strane jezike. Ipak, starije generacije znaju kakav kvalitet u učenju se postiže u Centru na Kolarcu. Ovde je oduvek polaznicima davao znanje najkvalitetniji nastavnički kadar u Srbiji. Tako je bilo i pre 85 godina kada je Centar započeo sa radom, tako je i danas.

Vodimo vas kroz istorijat Centra za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine i kroz mogućnosti i metode koje Centar nudi polaznicima.

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca je osnovana 1878. godine a sadašnja zgrada je podignuta 1932. godine. Centar za nastavu stranih jezika je počeo sa radom 1933. godine. To su bili kursevi srpsko-hrvatskog i engleskog jezika. Od marta 1933. do juna 1934. profesor Miloš Moskovljević je održao tri tečaja srpsko-hrvatskog jezika. Profesorka engleskog jezika Meri Stensfild Popović je uvela tečajeve engleskog jezika na Kolarcu a kasnije je i osnovala katedru za engleski jezik i književnost pri Beogradskom univerzitetu. Uvode se i tečajevi ruskog koje je vodio dr Ilija Golemiščev-Kutuzov.

U periodu od 1944. do 1948. godine počinju i kursevi francuskog a od početka šezdesetih i jezici koji se i danas podučavaju: nemački, italijanski i španski. Od početka sedamdesetih godina u stalnu ponudu kurseva jezika su uvršteni i kineski i japanski.

Od nastanka škole stranih jezika do danas u ponudi je bio veliki broj različitih jezika kao što su arapski, egipatski, slovenački, švedski, norveški, indonežanski, turski, novogrčki i korejski. Kurs arapskog i egipatskog govornog jezika je početkom šezdesetih godina bio jedinstven u Beogradu.

U Centru za nastavu stranih jezika na Kolarcu se održavaju pripremni tečajevi za dobijanje diploma Univerziteta u Kembridžu (FCE, CAE, CPE, BEC 1,2,3...), diploma Gete instituta, diploma Francuskog instituta  DALF i DELF, CILS diploma Italijanskog instituta kao i DELE  diploma Instituta Servantes.

Svi profesori koji drže nastavu imaju diplome Filološkog fakulteta i stalno se usavršavaju na seminarima u zemlji i inostranstvu. 

- Od kako je osnovan Centar u njemu se radilo po najnovijim, za to vreme, metodama. Nikada nismo slepo robovali jednom pristupu, nego smo zbog velikog znanja i kreativnosti profesora oduvek koristili razne pristupe. Na Kolarcu se u nastavi koristi moderan i savremen kombinovani metod koji se zasniva na komunikativnim potrebama polaznika i upotrebi materijala koji će im omogućiti da zadovolje te potrebe, pri čemu se uvežbava i jezička preciznost i fluentnost. Metod je u isto vreme i dovoljno fleksibilan da bi mogao da bude prilagođen potrebama svake grupe slušalaca. Rad polaznika se organizuje na različite načine (individualne prezentacije, rad u parovima). Pažnja se posvećuje svim jezičkim veštinama, čitanju, pisanju, govoru i razumevanju teksta, kaže Nenad Bosić, rukovodilac Centra za nastavu stranih jezika.

Svi kursevi i ispiti su su usklađeni sa referentnim okvirom Saveta evrope (CEF). Nastava se održava u zgradi Kolarčeve zadužbine ili u prostorijama zainteresovanih firmi.

Kako Nenad Bosić ističe najveći izazov je da se objasni novim i potencijalnim polaznicima ono što stari đaci već znaju - da je najvažniji kvalitet rada. U Centru na Kolarcu garancija za to su  tradicija i profil profesora.

Živi jezik i direktan kontakt sa polaznicima u uslovima gde se vide i mimika i gestovi, ali i govor tela i to kako onog koji jezik uči tako i onog koji ga predaje su veoma važni. Brojne korisne i poticajne aktivnosti nisu prikladne za učenje od kuće. Nekada je potrebno obući se, izaći iz kuće i biti okružen živim ljudima, ne samo onima sa ekrana. Naravno, postoje i koristi od online učenja. Ono je naročito korisno kada polaznik u svom okruženju nema adekvatno mesto gde može da uči strani jezik. Možda je kombinacija učenja na daljinu sa učenjem u direktnom kontaktu tada i najbolja.

Centar na Kolarcu se neprekidno osavremenjuje. 2006. godine on je postao prva srpska škola koja je, nakon rigorozne inspekcije, postala punopravni član EAQUALS-a. U više navrata je instruktorka iz Kembridža držala obuke koje su pomogle da sve što se i inače dobro radilo podigne na viši nivo. Profesori Centra na Kolarcu uzimaju aktivno učešće u seminarima, konferencijama i brojnim vebinarima. Plan je da se nastavi sa organizovanjem stručnih obuka za profesore van Kolarca, kao i da se, uz nastavu za odrasle po kojoj je Centar poznat,  posvete i radu sa decom.

Svi profesori Škole jezika na Kolarcu su, da bi bili primljeni da rade prvo morali da zadovolje stroge kriterijume. Osnovno je da imaju diplomu Filološkog fakulteta, smer strani jezici. Prosečna ocena i dužina studiranja se uzimaju u obzir u prvom krugu odabira. Posle obavljenog razgovora slede obzervacija časova i držanje oglednih časova koji su presudni za pozitivnu odluku komisije. Mnogi profesori su na Kolarcu od početka svoje karijere bez pomodne česte promene radnog okruženja, jer su se našli u ovom poslu i svojim radom doprinose napretku kako škole tako i Zadužbine.

Đaci pojedinačno, a i cele grupe su često u kontaktu i van časova. Neki se druže, izlaze zajedno, neki na tim druženjima govore i uvežbavaju konverzaciju na jeziku koji na Kolarcu uče. Često se tim susretima na poziv đaka pridruže i njihovi profesori. Da se Kolarac zavoli kao svoja kuća govori i podatak da su mnogi od njih ovde počeli da dolaze kao srednjoškolci, pa studenti, a onda se posle pauze zbog profesionalnih i privatnih obaveza vraćaju kao ostvareni mladi stručnjaci. U međuvremenu, na njihovu preporuku, jezike na Kolarcu izučavaju njihovi prijatelji, kolege, članovi porodice. Pošto je Kolarčeva škola sa dugom tradicijom, dešava se da su bake i deke, pa roditelji, a sada i najmlađi članovi iste porodice bili njihovi đaci. Tako je škola na Kolarcu deo života mnogih generacija.

Za ovih 85 godina, koliko Centar radi, preko 350.000 polaznika je pohađalo kurseve, što u zgradi Kolarčeve zadužbine što po preduzećima, bankama, ambasadama,  državnim institucijama... Đaci Centra su pretežno srednjoškolci, studenti, zaposleni različite starosne dobi, penzioneri,  a u poslednje vreme u sve većem broju i nezaposleni koji žele da iskoriste period dok čekaju posao kako bi naučili neki strani jezik i time povećali svoje šanse za zaposlenje. Za nezaposlene koji bi nastavu pohađali uvek u prepodnevnim satima Kolarac nudi popuste. Pre nekih 30 godina školska populacija je bila neuporedivo brojnija. Tada su roditelji bez problema upisivali dvoje dece na po dva jezika, a često bi i oni sami obnavljali ili učili neki novi jezik. Danas je to izuzetno retko, jer su se ekonomska situacija i platežna moć drastično promenile.

PROČITAJTE JOŠ: NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.