Klik na svetlost
klik na svetlost/4.02.2019.

Počinje „Kineski festival svetla“

klik-na-svetlost
  • PIxabaz
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U susret obeležavanju kineske Nove godine, na Kalemegdansku tvrđavu, pravo iz Kine, stiže svetlosni spektakl. Uz izložbu čarobne instalacije kineskih lampiona, večeras počinje „Kineski festival svetla“ u Srbiji kojim će se prvi put kod nas proslaviti Kineska nova godina. Svečano otvaranje je najavljeno za 18 časova na platou kod Ribara u Kalemegdanskom parku.

Bajkovite svetlosne instalacije pod nazivom PandaGodišnja dobaČudesni jelenŠapat pingvina i još mnoge druge uvešće nas u čudesni svet mašte i svetla, koji će posebno biti zanimljiv najmlađima.

Do ove spektakularne izložbe je došlo zahvaljujući kulturnoj razmeni između naše dve zemlje, a na inicijativu i lično angažovanje pre svega našeg umetnika Slobodana Trkulje, kreativnog ambasadora Srbije, koji sa grupom „Balkanopolis“ uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.


Izložbu će otvoriti ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, ministar kulture Vladan Vukosavljević i premijerka Ana Brnabić.

Besplatni svetlosni spektakl, koji će ulepšavati Kalemegdan od 4. do 24. februara, kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona „Zigong Haitjen“ iz Kine. Lampioni će se upaliti svako veče od 17 časova.

¶ SPOMENIK STEFANU NEMANJI OD 28 METARA!

U okviru programa prvog „Kineskog festivala svetla“, 16. februara u Kombank dvorani biće održan koncert primitivnog muzičkog ansambla „Hin An“, poreklom iz prelepe Horikin prerije iz unutrašnje Mongolije u Kini.

Uz spektakularan program koji je prikladan za sve uzraste, „Hin An“ ansambl povešće vas na nezaboravno muzičko putovanje u kome će vam kroz muziku i ples otkriti priče i anegdote iz života Mongola.

¶ SLIKARSTVO I ŽIVOT UČENJAKA DREVNE KINE

Ovaj nastup predstavlja i jedinstvenu priliku da se upoznate sa kulturom i tradicijom ovog drevnog naroda Dalekog Istoka.

Domaćin večeri i voditelj programa biće naš poznati umetnik Slobodan Trkulja.

Prvi „Kineski festival svetla“ u našoj zemlji organizovao je „Balkanopolis centra za modernu tradiciju", uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu. 

¶ PRVI FILM O KINESKOJ POP KULTURI U SRBIJI ¶

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, Kineska nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan deo obeležavanja dolaska Kineske nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

Slično darivanju poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije kada se radi o Kineskoj novoj godini.

Glavna tema Kineske nove godine jesu porodica i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.