Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.12.2018.

Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine

vizuelne-umetnosti
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


U obnovljenom Narodnom muzeju u Beogradu u petak 14. decembra u 19 časova biće otvorena prva međunarodna tematska izložba. Reč je o gostovanju Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga izložbom pod nazivom Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

U nastojanju da predstavi različite aspekte života veševekovne elitne društvene grupacije literata, odnosno učenjaka koji su istovremeno bili državni službenici, odabrana postavka obiluje raznovrsnim materijalom: Od predemeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili delom svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.Gospodar Baopu objašnjava kako se treba kloniti vreline, dinastija Ćing (1644-1911), tuš na svili

Učenjaci su činili elitni društveni sloj svojstven drevnoj Kini, koji je predstavljao oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva. Među više od 100 eksponata, posetioci izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine biće u mogućnosti da se upoznaju i uživaju u dometima tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafije, keramike, u predmetima od žada, kineskoj bronzi, delovima nameštaja i tekstilu.

Posetioci izložbe će moći da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski literati morali ovladati radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, proučavanja spisa sa svitaka i mnogih drugih.Odabranim eksponatima izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine koji otelovljavaju lepotu i uzvišenost, jedinstvo života i duhovnosti, sklad čoveka i prirode, pruža se uvid u autentičan svet kineske umetnosti.

Spajajući likovni izraz sa ličnim životom, uključujući navike, obaveze i slobodno vreme, priča o kineskim učenjacima temelji se na kineskoj istoriji i filozofiji. Približavanjem „svih lica kulture" kineske tradicionalne umetnosti publici Narodnog muzeja u Beogradu, omogućićemo unapređenje poznavanja izuzetnog civilizacijskog nasleđa kineske kulture.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.