Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.12.2018.

Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine

vizuelne-umetnosti
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


U obnovljenom Narodnom muzeju u Beogradu u petak 14. decembra u 19 časova biće otvorena prva međunarodna tematska izložba. Reč je o gostovanju Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga izložbom pod nazivom Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

U nastojanju da predstavi različite aspekte života veševekovne elitne društvene grupacije literata, odnosno učenjaka koji su istovremeno bili državni službenici, odabrana postavka obiluje raznovrsnim materijalom: Od predemeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili delom svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.Gospodar Baopu objašnjava kako se treba kloniti vreline, dinastija Ćing (1644-1911), tuš na svili

Učenjaci su činili elitni društveni sloj svojstven drevnoj Kini, koji je predstavljao oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva. Među više od 100 eksponata, posetioci izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine biće u mogućnosti da se upoznaju i uživaju u dometima tradicionalnog kineskog slikarstva, kaligrafije, keramike, u predmetima od žada, kineskoj bronzi, delovima nameštaja i tekstilu.

Posetioci izložbe će moći da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski literati morali ovladati radi sticanja lične celovitosti, poput slikanja i kaligrafije, muzike, šaha, proučavanja spisa sa svitaka i mnogih drugih.Odabranim eksponatima izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine koji otelovljavaju lepotu i uzvišenost, jedinstvo života i duhovnosti, sklad čoveka i prirode, pruža se uvid u autentičan svet kineske umetnosti.

Spajajući likovni izraz sa ličnim životom, uključujući navike, obaveze i slobodno vreme, priča o kineskim učenjacima temelji se na kineskoj istoriji i filozofiji. Približavanjem „svih lica kulture" kineske tradicionalne umetnosti publici Narodnog muzeja u Beogradu, omogućićemo unapređenje poznavanja izuzetnog civilizacijskog nasleđa kineske kulture.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU


SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box