Muzika
muzika/21.01.2019.

Koncert povodom Kineske nove godine

muzika
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U sredu, 23. januara, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 časova, održaće se koncert povodom Kineske nove godine. Na koncertu će nastupati troje solista iz Kine, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a. Solisti će svirati na drevnim kineskim instrumentima pipi, zengu i erhu, a orkestrom će dirigovati hrvatski dirigent, Miran Vaupotić.

Pored poznatih dela Šostakoviča, Čajkovskog, Hačaturijana, publici će biti predstavljena i dela kineskih kompozitora. Tradicionalnu novogodišnju atmosferu daće izvođenje delova iz baleta Krcko Oraščić, Petra Ilića Čajkovskog.

Beogradskoj publici će se predstaviti troje solista iz Kine – Džang Pei na zengu, Tu Šansjang na pipi i Bai Ju na erhu. Dirigent Miran Vaupotić imaće prvi put priliku da diriguje Simfonijskim orkestrom RTS-a. U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri Vaupotić je dirigovao uglednim orkestrima i operskim ansamblima širom Amerike, Azije, Bliskog istoka i Evrope, a samo neka od njih su – Londonski simfonijski orkestar, Malteška filharmonija, Nacionalni orkestar Argentine, Zagrebačka filharmonija i drugi. Miran Vaupotić je osvojio prvu nagradu na 12. Međunarodnom takmičenju dirigenata Aram Hačaturjan u Jermeniji, kao i posebnu nagradu "Hajdn" za najbolju interpretaciju simfonija Jozefa Hajdna.

MADŽAR SE VRAĆA NA PODIJUM KOLARCA

- Radujem se što ću prvi put dirigovati Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Beograd, verujem da ćemo ostvariti lepu saradnju, a uvek je posebna čast učestvovati u projektu koji razvija međukulturalne odnose i gde ćemo spojiti repertoarnu muziku Evrope i daleke nam Kine. Kroz njihove sjajne soliste i vrlo pitku, a opet egzotičnu muziku, približićemo ovdašnjoj publici tu bogatu i drevnu kulturu - izjavio je dirigent Miran Vaupotić.


Simfonijski orkastar RTS-a, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, jedan je od naših najreprezentativnijih ansambla, osnovan još davne 1937. godine. Od samih početaka imao je jasno profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihaijlo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor.

Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti. Simfonijski orkestar RTS-a danas je moderan ansambl, koji prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Koncert se organizuje u saradnji sa Kancelarijom za kulturu kineske provincije Hebei, a zbog izuzetnog značaja, očekuje se prisustvo i visokih delegata, kao što je ambasador Kine u Srbiji. Karte po ceni 300, 400 i 500 dinara mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

O solistima:

Džang Pei je nacionalna prvakinja Heibei plesno-pevačke trupe, član Udruženja muzičara Kine i član saveza Udruženja muzičara zenga. U svojoj karijeri dugoj više od decenije, osvojila je mnoge nagrade svirajući zeng među kojima su i - treću nagradu Dafengbei nacionalnog  takmičenja 1997. godine, zlatnu nagradu na Svetskom muzičkom festivalu u Italiji u sekciji Narodni instrument 2000. godine i zlatnu medalju zajedno sa svojim ansamblom na Međunarodnom festivalu u Severnoj Koreji 2007. godine.  Nastupa u mnogim zemljama uključujući Englesku, Italiju, Japan, Katar, Maleziju i Severnu Koreju. Godine 2014. nagrađena je titulom umetnika profesionalne izvrsnosti i integriteta.

¶ NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI ¶

Jedan od najuticajnijih virtuoza na pipi Tu Šansjang održao je više od 3000 koncerata među kojima je i prvi istorijski recital na tom instrumentu u prestižnom Karnegi holu u Njujorku. Turneje su ga vodile na različite strane sveta - Japan, Kina, SAD, Kanada, Francuska, Rusija samo su neke od zemalja u kojima je nastupao. Diplomirao je u Šangaju, a magistrirao u Tokiju. Svirajući pipu, tradicionalni kineski instrument sa četiri žice, spaja tradiciju sa savremenom muzikom. Pipa je jedan od najpopularnijih kineskih instrumenata, a svira se u Kini skoro dve hiljade godina.

Bai Ju je solistkinja koja će se beogradskoj publici predstaviti svirajući erhu, gudački instrument sa dve žice, u zapadnom svetu poznat i kao kineska violina ili kineske dvožičane gusle. Kao svestran instrument erhu se koristi u tradicionalnim i modernim muzičkim smerovima poput popa, roka, džeza i sl. Bai Ju je nastupala na koncertima širom Evrope i Azije, posebno osvajajuću publiku svojom veštinom da tradicionalnim instrumentom iznese moderne zvukove.

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box