Klik na svetlost
klik na svetlost/24.08.2019.

Počela "prognana" Nušićijada

klik-na-svetlost
  • nusicijada.rs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1Sinoć je u Beogradu počela "prognana" Nušićijada, koja će trajati do 25. avgusta, a tokom tri dana u raznovrsnim programima u Dorćol placu u Beogradu, i na imanjima u okolini Ivanjice, učestvovaće brojni umetnici, humoristi, novinari i aktivisti.

Pod sloganom "Prognana, a slobodna, deseta, a druga", manifestaciju u čast jednog od najpoznatijih srpskih komediografa Branislava Nušića organizuje udruženje KudeS, koje su ivanjičke opštinske vlasti isključile iz festivala koji su osam godina zajednički organizovali.

Druga manifestacija "u izgnanstvu" okuplja veliki broj javnih ličnosti i prijatelja festivala, koji pod neobičnim okolnostima slave deceniju postojanja Nušićijade.

Dorćol plac sinoć je spojio Ivanjicu i Beograd i otvorio vrata glumcima, karikaturistima, piscima i satiričarima.

Kako prenosi N1 prvo pitanje voditeljskog tandema Darko Mitrović i Marko Stepanović učesnicima Nušićijade bilo je: "Može li se reč ukrotiti?"

Urednik NIN Milan Ćulibrk smatra da je to, ipak, moguće, a dokaz vidi u današnjim medijima u Srbiji.

Imamo ukrotitelja i najbolje bi bilo da pređe u Zoološki vrt da tamo sredi stvari, rekao je Ćulibrk.

On dodaje da ne treba čekati da se stvari same od sebe promene i da zbog toga treba ponavljati neke stvari, poput podsećanja na laži koje se svakodnevno iznose.

Književnik Marko Vidojković kaže da je najveći problem u "pokvarenosti naroda".

Ističe da ga inspiracija "puca" kad nije u Srbiji, ali ga napusti kada se vrati u ovu "balegu".

Vlasnik izdavačke kuće "Klio" Zoran Hamović rekao je da ima utisak da je vlasti "umakla medicinskoj kontroli".

Ne krote oni reči, njima je do kroćenja ljudi, smatra Hamović, koji ipak veruje da ima snage i da će se ona tek pokazati, jer "niko ne može doveka da ponižava".

Kome je snaga u topuzu, znamo kako završava, poručuje Hamović i ocenjuje da Srbija nikada ranije nije bila ovako ponižavana.Publiku pred punim Dorćol placom nastupima su nasmejali i glumci Petar Božović i Tihomir Stanić, karikaturisti Dušan Petričić i Marko Somborac, kao i voditelj poznate emisije "24 minuta" Zoran Kesić.

Mi živimo od ove vlasti, dok druge profesije zbog nje umiru, rekao je Petričić. "Nadam se da ćemo imati dovoljno pameti i snage da ne dozvolimo da nam se bilo koje sredstvo uskrati. Dok sam živ crtaću", poručio je Petričić.

Somborac je kazao da aktuelna vlast više nije inspiracija, nego konkurencija, a pritom je podsetio na priče poput one da je zahvaljujući tetkinom novcu jedan ministar kupio stan.

Iako je bio najavljen, karikaturista Predrag Koraksić nije učestvovao na sinoćnjem skupu zbog, kako je rečeno, lošeg zdravstvenog stanja, a njegove katikature su izložene zajedničko sa Petričićevim i Somborčevim radovima.Danas, u subotu kapije svog imanja u okolini Ivanjice, za potrebe druženja "sumnjivih lica" koja se i dalje naglas šale, poštovaoca umetnosti i namerne prolaznike, otvaraju prijatelji i učesnici festivala.

Kao završni događaj, koji će se na nešto drugačiji način baviti stanjem u društvu, 25. avgusta biće organizovan razgovor u slavu 50. godišnjice od objavljivanja "Filosofije palanke" Radomira Konstantinovića, i to u njegovoj kući u Ivanjici.

Nastupiće i humoristi i novinari poput Draže Petrovića, Mićka Ljubičića, Voje Žanetića i Miodraga Stošića. Nušićijada okuplja pisce, izdavače, dramaturge, reditelje i aktiviste poput Petra Arbutinu, Minje BogavAC, Vladana Slavkovića i Gute Grubačkog. Koncerte će održati Dragoljub Đuričić, Jovan Maljoković i Balkan salsa bend.


PROČITAJTE I:

PROGNANI ILI SLOBODNI? ŠTA BI REKAO NUŠIĆ?


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.