Teatar
teatar/5.02.2019.

Javno čitanje komedije o Nušiću

teatar
  • Branislav Nušić / Instagram printscreen/mpus_beograd
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Novi dramski tekst Miodraga Ilića „Arlekinova poslednja avantura“ čitaće deset glumaca u Muzeju Narodnog pozorišta.              

Narodno pozorište u Beogradu, u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije i Fondacijom „Branislav Nušić“, nastavlja obeležavanje svoje 150. godišnjice i obeležavanje 80. godišnjice upokojenja Branislava Nušića jednim u nas retkim događajem – javnim čitanjem savremenog dramskog dela srpskog pisca u kome učestvuje deset glumaca.

U Muzeju Narodnog pozorišta, 8. februara, u 19 časova, glumci će čitati replike nove komedije poznatog dramskog pisca Miodraga Ilića pod naslovom „Arlekinova poslednja avantura“. Ovaj tekst, u kome je Nušić glavni lik, objavljen je nedavno u uglednom pozorišnom časopisu „Teatron", takođe u čast pomenutih godišnjica.     

                         

Miodrag Ilić

Miodrag Ilić, koji se do sada ogledao u različitim žanrovima, i čija su dramska dela prikazivana na mnogim scenama u Srbiji i Jugoslaviji, ostvario je nekoliko pozorišnih komada o velikanima srpske i svetske istorije (Dušan Silni, Knez Lazar, Vuk i Miloš, Kopernik, Spinoza, Hajdeger, Žanka, Apis), da bi u svojoj tridesetoj drami komične intonacije suočio  Nušića sa  sopstvenim životom i likovima njegovih komedija, ali i sa  izopačenjima i nastranostima novog globalističkog doba.

¶ U SLAVU BRANISLAVA NUŠIĆA ¶

„Komična parabola“, kako glasi žanrovsko određenje Ilićevog komada, koliko zabavna i humorna, toliko je podsticajna u misaonom pogledu, kao delo modernog kritičkog pogleda na sumorni svet pomerenih vrednosti, represije i gubitka humanosti. Pisac se koristi čudnim slučajem da je veliki komediograf dva puta „umro“  - prvi put 1934. godine, kada je bio u kliničkoj smrti pa se vratio u život, i drugi put 1938. kada je zauvek napustio ovaj svet.

Branislav Nušić

Tako mu se ukazala prilika da „zaviri“ u onostrane prostore religije i imaginacije, i da uz podršku Svetog Petra, kroči u pakao i raj,  ne bi li izabrao mesto svog trajnog useljenja…  Šta Arlekin tamo zatiče, šta doživljava i kroz šta prolazi u ovoj poslednjoj avanturi saznaće oni koji budu došli da čuju čitanje komedije.           

¶ ATELJE 212: SPOMENAR JEDNOG JUBILEJA ¶                   

Dijaloge Nušića, Svetog Petra, Lucifera,  kralja Milana, Srpskog akademika, turskog Mutaserifa, Jovana Skerlića, Džona Dilingera, Nušićeve tašte i Nušićeve ljubavnice, kao i likova njegovih popularnih komedija, vodiće dramski umetnici: Milan Mihailović – Caci (Nušić), Milenko Pavlov, Jelica Sretenović, Lepomir Ivković, Rade Miljanić, Dušan Radović, Branislav Zeremski, Branko Đurić, Vasilija Kokotović i Milan Pajić. U čitanju učestvuje i autor, Miodrag Ilić.


PROČITAJTE JOŠ:

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPOLOVA

CECA BOJKOVIĆ, INTERVJU: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, INTERVJU: ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box