Teatar
teatar/5.02.2019.

Javno čitanje komedije o Nušiću

teatar
  • Branislav Nušić / Instagram printscreen/mpus_beograd
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Novi dramski tekst Miodraga Ilića „Arlekinova poslednja avantura“ čitaće deset glumaca u Muzeju Narodnog pozorišta.              

Narodno pozorište u Beogradu, u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije i Fondacijom „Branislav Nušić“, nastavlja obeležavanje svoje 150. godišnjice i obeležavanje 80. godišnjice upokojenja Branislava Nušića jednim u nas retkim događajem – javnim čitanjem savremenog dramskog dela srpskog pisca u kome učestvuje deset glumaca.

U Muzeju Narodnog pozorišta, 8. februara, u 19 časova, glumci će čitati replike nove komedije poznatog dramskog pisca Miodraga Ilića pod naslovom „Arlekinova poslednja avantura“. Ovaj tekst, u kome je Nušić glavni lik, objavljen je nedavno u uglednom pozorišnom časopisu „Teatron", takođe u čast pomenutih godišnjica.     

                         

Miodrag Ilić

Miodrag Ilić, koji se do sada ogledao u različitim žanrovima, i čija su dramska dela prikazivana na mnogim scenama u Srbiji i Jugoslaviji, ostvario je nekoliko pozorišnih komada o velikanima srpske i svetske istorije (Dušan Silni, Knez Lazar, Vuk i Miloš, Kopernik, Spinoza, Hajdeger, Žanka, Apis), da bi u svojoj tridesetoj drami komične intonacije suočio  Nušića sa  sopstvenim životom i likovima njegovih komedija, ali i sa  izopačenjima i nastranostima novog globalističkog doba.

¶ U SLAVU BRANISLAVA NUŠIĆA ¶

„Komična parabola“, kako glasi žanrovsko određenje Ilićevog komada, koliko zabavna i humorna, toliko je podsticajna u misaonom pogledu, kao delo modernog kritičkog pogleda na sumorni svet pomerenih vrednosti, represije i gubitka humanosti. Pisac se koristi čudnim slučajem da je veliki komediograf dva puta „umro“  - prvi put 1934. godine, kada je bio u kliničkoj smrti pa se vratio u život, i drugi put 1938. kada je zauvek napustio ovaj svet.

Branislav Nušić

Tako mu se ukazala prilika da „zaviri“ u onostrane prostore religije i imaginacije, i da uz podršku Svetog Petra, kroči u pakao i raj,  ne bi li izabrao mesto svog trajnog useljenja…  Šta Arlekin tamo zatiče, šta doživljava i kroz šta prolazi u ovoj poslednjoj avanturi saznaće oni koji budu došli da čuju čitanje komedije.           

¶ ATELJE 212: SPOMENAR JEDNOG JUBILEJA ¶                   

Dijaloge Nušića, Svetog Petra, Lucifera,  kralja Milana, Srpskog akademika, turskog Mutaserifa, Jovana Skerlića, Džona Dilingera, Nušićeve tašte i Nušićeve ljubavnice, kao i likova njegovih popularnih komedija, vodiće dramski umetnici: Milan Mihailović – Caci (Nušić), Milenko Pavlov, Jelica Sretenović, Lepomir Ivković, Rade Miljanić, Dušan Radović, Branislav Zeremski, Branko Đurić, Vasilija Kokotović i Milan Pajić. U čitanju učestvuje i autor, Miodrag Ilić.


PROČITAJTE JOŠ:

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPOLOVA

CECA BOJKOVIĆ, INTERVJU: NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK

DARIJAN MIHAJLOVIĆ, INTERVJU: VLAST OD HEROJA NAPRAVI TIRANINA

BRANISLAV TRIFUNOVIĆ, INTERVJU: ZATUPLJIVANJE JE PREVIŠE UZELO MAHA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.