Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.02.2023.

Nadežda Petrović. Modernost i nacija

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia / Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba velike srpske slikarke "Nadežda Petrović. Modernost i nacija" u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice otvorena je 14. februara u Narodnom muzeju u Beogradu.

Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić, pružili su studiozne uvide u likovni opus Nadežde Petrović, koji je na izložbi predstavljen kroz hronološko-tematske celine.

Imajući u vidu da je naša čuvena slikarka razvijala izrazito samosvojan pristup slikarstvu i formirala autentičan likovni izraz, koji izmiče idejama starije generacije i mišljenjima njenih savremenika, postavka je osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima njenog slikarstva. U razvojnoj liniji od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističke epizode i nacionalnog narativa, do dela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda ostvaruje pobedu moderne slike sa prevagom likovnog nad ideološkim. 

Foto: memorijal Nadežde Petrović

Sa težnjom da se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavi na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koje Narodni muzej baštini, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

„Portret sestre Anđe”, 1908., „Prizren”, 1913. / Foto: Narodni muzej Srbije

Svestrana ličnost Nadežde Petrović koja se bavila slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, pedagoškim radom, ženskom emancipacijom, te političkim i nacionalnim pitanjima, svedoči o njenoj angažovanosti i srčanoj uključenosti u društvena i umetnička previranja s početka 20. veka, sa ciljem da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva.

Posetioci će izložbu "Nadežda Petrović. Modernost i nacija" u Narodnom muzeju Srbije moći da pogledaju sve do 15. aprila nakon čega će istu čast imati i posetoci Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske, Umetničke galerije Nadežda Petrović i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.


PROČITAJTE I:

LUČONOŠA JEDNE EPOHE: BETA VUKANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box