Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.02.2023.

Nadežda Petrović. Modernost i nacija

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia / Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Izložba velike srpske slikarke "Nadežda Petrović. Modernost i nacija" u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice otvorena je 14. februara u Narodnom muzeju u Beogradu.

Autori izložbe, prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić, pružili su studiozne uvide u likovni opus Nadežde Petrović, koji je na izložbi predstavljen kroz hronološko-tematske celine.

Imajući u vidu da je naša čuvena slikarka razvijala izrazito samosvojan pristup slikarstvu i formirala autentičan likovni izraz, koji izmiče idejama starije generacije i mišljenjima njenih savremenika, postavka je osmišljena u skladu sa vodećim temama i motivima njenog slikarstva. U razvojnoj liniji od minhenskog perioda, slika zemlje i naroda, impresionističke epizode i nacionalnog narativa, do dela koja nastaju u Parizu, kojima Nadežda ostvaruje pobedu moderne slike sa prevagom likovnog nad ideološkim. 

Foto: memorijal Nadežde Petrović

Sa težnjom da se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavi na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koje Narodni muzej baštini, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

„Portret sestre Anđe”, 1908., „Prizren”, 1913. / Foto: Narodni muzej Srbije

Svestrana ličnost Nadežde Petrović koja se bavila slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, pedagoškim radom, ženskom emancipacijom, te političkim i nacionalnim pitanjima, svedoči o njenoj angažovanosti i srčanoj uključenosti u društvena i umetnička previranja s početka 20. veka, sa ciljem da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva.

Posetioci će izložbu "Nadežda Petrović. Modernost i nacija" u Narodnom muzeju Srbije moći da pogledaju sve do 15. aprila nakon čega će istu čast imati i posetoci Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske, Umetničke galerije Nadežda Petrović i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.


PROČITAJTE I:

LUČONOŠA JEDNE EPOHE: BETA VUKANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.