Klik na svetlost
klik na svetlost/11.12.2020.

Akcija za spas konja na Bukulji

klik-na-svetlost
  • Konjički klub Aranđelovac
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Konjički klub Aranđelovac

 

Kovid-19 uticao je na pojedince, organizacije i delatnosti, na načine kojih nećemo biti svesni dugi niz godina. A za sedam konja, na obroncima planine Bukulja, Kovid-19 doneo je strah za preživljavanje.

Pa, koga je briga za sedam konja u celom ovom cirkusu? Ako ste se to zapitali, onda nikad niste bili ovde. To nisu obični konji, niti običan klub, to su konji koji pomažu osobama sa invaliditetom putem hipoterapije, to je klub u kom novac nije preduslov za jahanje, to je klub mladih volontera koji unapređuju lokalnu zajednicu već 12 godina.

Ovakvim oglasom na Facebooku javnosti se obratio Konjički klub Aranđelovac, suočen sa nestašicom sena, zobi, ovsa i ječma, okosnice konjskog jelovnika. Jer, korona je ugrozila poslove od kojih se Klub izdržava – turističko jahanje i tim bildinge za zaposlene u firmama i kompanijama.

Za svoju dušu, Gospođica Klara, Alisa iz zemlje čuda-kako kobilu zovu od milja, Lisa, Smoki, Čini i Haf pomažu deci sa problemima u ponašanju da steknu osećaj pripadnosti i samopouzdanje. „Kako da ne budeš samouveren, kad jašeš konja od 600 kilograma“, tehniku pojednostavljuje Gabriela Janković Obradović, menadžerka za komunikacije KK Aranđelovac.

Pomenuta hipoterapija je fizikalni tretman rehabilitacije koja se postiže neometanim prenosom pokreta s leđa konja na osobu i njenim prilagođavanjem tom ritmu, kao i kroz neposredan kontakt sa životinjom. A on ima blagotvorno i umirujuće dejstvo.


Pogledajte i uzbudljivu priču o venčanju u Konjičkom klubu Aranđelovac:

Venčanja novog doba - All шик & exclusive


U svakom slučaju, možete da češljate dugu grivu ponija Nensi. „Nensi ne voli da se jaše, ali obožava da se mazi, a kako KK Aranđelovac ugađa svim svojim štićenicima, oni su po malo i razmaženi“, smeje se Gabriela.

Do skoro, njoj nije bilo do smeha. Konjima je pretila glad, a nisu imali ni prostirku da se opruže i odmore se. „Za razliku od drugih konja, ovi naši spavaju ležeći, budući da su izgubili strah da bi mogli biti lovina“, Gabriela objašnjava fenomen. Prostirke su tako prve na listi ostalih potrepština.

Jer, na Facebook oglas javili su se razni - od meštana obližnjih sela dobili su 57 bala sena, četiri džaka kukuruza i 100 kilograma ječma, jedan stanovnik Mineapolisa donirao je 300 dolara, pomogli su i pojedinaci, ali i Opština, obezbeđujući seno do polovine februara, i zobi do polovine marta. Kako je sezona turističkog jahanja još daleko, a uz to je i neizvesna, KK Aranđelovac je pokrenuo drugu neobičnu akciju.

Tako, možete biti kum konju mesec dana za 1.300 dinara, a svakoj kozi od sijaset na imanju - za 2.000 dinara. Konju možete biti i tetka - najbliža rođaka što obično kupuje cipele sestrićima ili bratanicama. U ovom slučaju, u pitanju su potkovice sa cenom od 50 evra. „Bez potkovica konj ne može da hoda po betonu, dok se po blatu kliza. Kako je kopito njemu nokat, bez cipelice je nezaštićen od povreda“, kaže Gabriela.

Lekciju iz hipologije dopunjuje podatkom da su seno i žitarice bazične konjske namirnice, dok im za trke treba davati i granule. A ovi su aranđelovački navikli da osvajaju nagrade na raznim takmičenjima, pa i na državnim prvenstvima, učestvujući isključivo u disciplini gde je dobrobit konja na prvom mestu. Stoga je njegov povišen puls tokom trke razlog za diskvalifikaciju.

Nagradu će dobiti i svaki donator, a to je druženje sa onima kojima su pomogli. Benefit je neprepričljiv i pretvara se u pravo prijateljstvo sa ovim plemenitim bićima, koja cene dobrotu i jaku ličnost. Tako i velikodušnost dobija opipljiviji oblik i prosto traži razlog da se ponovi. U toj situaciji, na koronu ćete zaboraviti, bar koliko traje jahanje i maženje.


PROČITAJTE I:

IMA NADE ZA ORLOVE KRSTAŠE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.