Teatar
teatar/17.09.2020.

Sergej Polunjin u Narodnom pozorištu

teatar
  • Promo / Sergej Polunjin - Raspućin
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFondacija Sergej Polunjin i agencija Fabrika, 25. septembra, na velikoj sceni Narodnog pozorišta, organizuju humanitarno veče sa ciljem prikupljanja sredstava za nastavak školovanja talentovanih mladih baletskih umetnika iz Srbije, stipendista Fondacije Sergej Polunjin. 

Fondacija Sergej Polunjin se bavi produkcijom spektakularnih baletskih predstava čije se premijere održavaju na najprestižnijim bletskim scenama širom sveta, ali i poboljšanjem kreativnog okruženja baletana i svih drugih izvođačkih umetnika. Njihov cilj nije samo ulaganje u produkciju baletskih predstava, već pre svega u talentovanu decu koju prepoznaje Sergej Polunjin i koja zahvaljujući podršci Fondacije u školovanju postaju zvezde u usponu. Fondacija ne omogućava samo školovanje mladih baletskih umetnika na čuvenim Svetskim baletskim Akademijama, već ih i angažuje u baletskim predstavama u njihovoj produkciji i omogućava njihovu svetsku promociju, igrajući uz najvećeg baletana današnjice.

Polunjanin u Raspućinu

Ovaj pravi Džejms Din baletskog sveta, igrač, glumac i koreograf, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima, te sa devetnaest godina postao najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta. Polunjin je nastupao na daskama Milanske skale, u Boljšoj teatru i pozorištu Stanislavski u Moskvi, te londonskom Rojal Albert Holu, i brojnim drugim scenama širom planete. Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Za Polunjina kažu da je idealan spoj tri najveća umetnika u istoriji baleta, Miše Barašnikova, Vaclava Nižinskog i Rudolfa Nurejeva.

Godinu dana nakon što je 2017. Polunjin postao srpski državljanin, u Srbiji je osnovana "Sergej Polunjin fondacija" koja podržava mlade talente u domenu baletske igre, pružajući im mogućnost edukacije na najprestižnijim Internacionalnim baletskim Akademijama i učešće u produkcijama Fondacije. Misija Fondacije je da približi balet najširem auditorijumu poštujući i negujući tradicionalni  klasični balet, ali i savremeni plesni izraz. 

Jedan od ciljeva Fondacije je edukacija koreografa kroz radionice i kampove kao i baletskih pedagoga.

Fondacija je učestvovala i u otvaranju Narodnog muzeja.

Fondacija Sergej Polunjin je angažovala u predstavama u njihovoj produkciji i već afirmisane srpske baletske umetnike kao što su Dejan Kolarov (Romeo i Julia, Sacre-Posvećenje, Lažni osmeh...), Tatjana Tatić (Romeo i Julia), Igor Pasdtor (Romeo i Julia), Jovana Nikolovska (Romeo i Julia), Ljiljana Velimirov (Satori), Đorđe Kalinić (Raspućin i Satori).

Sergej Polunjin je izdvajao deo prihoda od gostovanja širom sveta u Fondaciju i time školovao i školuje mlade baletane iz Srbije: Đorđe Kalinić na Baletskoj Bečkoj Akademiji, Nikita Gacinović na Akademiji umetnosti i plesa u Majnhajmu  i Cullum Morris, baletska škola John Neumeier u velikoj Britaniji, a od ove godine, kao stipendisti Fondacije Sergei Polunin će im se pridružiti još dve balerine koje će se školovati na Bečkoj baletskoj Akademiji.

Kako su ove godine zbog epidemije sve predstave Sergeja Polunjina otkazane, cilj ove večeri je da se obezbede sredstva za nastavak njihovog školovanja, koja moraju biti uplaćena do kraja godine.

Program večeri:

Projekcija video materijala o aktivnostima Fondacije.

Predstavljanje stipendista Fondacije koji su na školovanju u inostranstvu.

Učešće stipendista Fondacije u predstavama realizovanim u produkciji Fondacije u periodu od osnivanja do danas.

Kolaž svetskih turneja predstava u produkciji Fondacije.

Nastup  mladih baletskih umetnika koje školuje Fondacija: Đorđe Kalinić, Kallum Connor MORRIS  i Frančeska PIVKO.                         
Nastup primabalerine Tatjane Tatić koja je učestvovala u baletskim predstavama u produkciji Fondacije.

Nastup Srpskog baletskog umetnika Dejana Kolarova koji je igrao sa Poluninom u nekoliko predstava u produkciji Fondacije.

Sergej Polunjin izvodi plesnu numeru na muziku Hoziera „Take me to church".

Koktel i druženje sa Polunjinom.


PROČITAJTE I:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

STIV AVERIL, INTERVJU - UZBUDLJIVA SARADNJA SA U2


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.