Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/18.04.2019.

Umetnost od užarenog gvožđa

vizuelne-umetnosti
  • Marko Puzović
  • Nataša Šutuljić
  • Nataša Šutuljić
  • Nataša Šutuljić
  • Nataša Šutuljić
  • Marko Puzović
  • Marko Puzović
  • Marko Puzović
  • Marko Puzović
Autor fotografije:
Piše: Nataša Šutuljić

U Srbiji trenutno aktivno stvara pet ili šest art kovača. Po vokaciji oni su uglavnom akademski vajari i za uspeh u tom poslu primarni su snažna i spretna ruka, dobra ideja i mašta bez granica. Magiju umetničkog kovanja za Kaleidoskop otkriva Zoran Puzović iz Valjeva, koji konstantno pomera granice sopstvene kreativnosti i trudi se da uvek bude nekoliko koplja ispred svih.- Po zanimanju sam mašinski tehničar i oduvek sam dobro crtao i slikao. Sasvim slučajno 2001. godine sreo sam jednog gospodina iz Palestine u Beogradu. Oduševio se mojim likovnim radovima i posavetovao me da treba da se bavim nekim ručnim radom - upravo kovanjem. Godinu dana kasnije shvatio sam da moja kreativnost prevazilazi granice zanata. Poželeo sam da saznam kako kod iskusnih majstora nastaju radovi od kovanog gvožđa i tad me put naveo na starog kovača iz Mađarske, koji živi u okolini Pančeva. Pokazivao mi je svoja dela i odmah je primetio da nisam došao da kupujem, nego da učim zanat. U nestvarno zanimljivoj radionici tokom narednih pet sati sam crtao, slikao, radio i učio - priseća se Zoran svojih početaka.


- Kad već ubaciš gvožđe u vatru, moraš videti u očima i osetiti u rukama šta ćeš napraviti ili nemoj ni da počinješ! Sve što vidiš kod mene - iskopiraćeš, kolege će tebe kopirati i ako želiš da opstaneš u ovom poslu - moraš uvek biti bar pet koplja ispred svih - saveti su vanserijskog učitelja, zlata vredni koji su se umetniku urezali u pamćenje za ceo život.

I od tada Zoran je neumoran. Ima dosta posla i u Srbiji i u inostranstvu.

- Ručno izrađujem kapije, balkone, rasvetu i gelendere kao i komadni nameštaj i skulpture. Volim da kombinujem gvožđe sa raznim materijalima od drveta i kamena do stakla i vitraža, kako bi poseban dizajn bio drugačiji i neprepoznatiljiv za naše podneblje. Radim sve stilove, a omiljeni mi je pravac rusko-ukrajinske škole. Kovano gvožđe može da bude bajka i drugačija priča - objašnjava umetnik.

Posle Drugog svetskog rata gvozdene kapije kod nas zamenjene su modrenijim. U Rusiji, Ukrajini, Češkoj, Mađarskoj i Austriji taj detalj uvek je u trendu.
- Ponosim se što sam bio angažovan u Rusiji i pored izuzetnih tamošnjih kovača. Moje kovane liske u baroknom stilu veličine između 20 centimetara i metar i po sada krase kapiju i ogradu Javnog tužilaštva Moskovske oblasti. Enterijer u Gaudijevom stilu mi je najdraži rad. Izlagao sam na jednom sajmu i klijent iz Čačka rekao mi je - Ti gledaš mojim očima! Znaš li ko je Gaudi? Želim enterijer u tom stilu! Izuzetno drag mi je i eksterijer u jednom domaćinstvu u Selenči kod Bača u kome sam napravio stepenište, terase i ograde - nabraja Puzović svoja istaknuta dela.


On uvek realizuje sve što prethodno osmisli i nacrta. U svojoj radionici planira da se igra i reciklažnim materijalima.

- Već duži vremenski period razmišljam da napravim veliku sklupturu od recikliranog materijala. Voleo bih da uradim jednu veliku vidru! Umetnički rad od reciklažnog materijala u razvijenim zemljama izuzetno je cenjen. Radio sam krstove za hramove u niškom i vranjanskom okrugu, a želja mi je da i za crkvu u Valjevu napravim polijelej ili veliki luster u vizantijskom stilu baš od pravog kovanog gvožđa - priča Zoran.

Art kovač stalno dobija pozive da predstavi svoja dela na sajmovima u inostranstvu. Pokušao je da organizuje slično okupljanje u Srbiji. Bez uspeha.

- Dobio sam poziv da učestvujem na festivalu “Park figura od kovanog gvožđa” u Donjecku u Ukrajini, ali nisam uspeo da ga isfinansiram. Propustio sam i sajam u Siepi kod Vićence u Italiji u kome svaki učesnik u amfiteatru pokazuje proces rada na zadatu temu i uz pomoć prevodioca objašnjava šta radi. Sa prijateljem koji je akademski vajar pokušao sam da napravim slično okupljanje zanatlija poput likovne kolonije, ali niko nije bio zaiteresovan da podrži tu ideju. Mladima je potrebno da uče i neguju zanat, da se igraju i nadograđuju. U evropskim zemljama svi žive za dan kad zanatlije izlažu svoje radove, pokazuju veštine i uče jedni od drugih. Kolega iz Nemačke ima donaciju od države samo zato što svojim radom produžava vek trajanja starom zanatu. I kod nas neko mora početi da poštuje ruku, ideju i maštu - predlaže majstor.


Na sajmu u Novom Sadu dva puta uzastopno dobio je zlato. Baštenska garnitura nagrađena je 2005, a ugaona garnitura naredne godine. Od tada samo izlaže svoje radove, a za takmičenja i nagrade ne mari mnogo.

Uspeh ga nije poneo, on i dalje čvrsto stoji sa obe noge na zemlji i konstantno uči, crta, osmišljava, projektuje i nadograđuje se.
- Sarađujem sa arhitektama i informišem se na internetu šta je aktuelno. I u kovačkom zanatu postoje trendovi i moderno prilagođavama stilu u kome je napravljen životni prostor klijenta. Pre izrade svaki kupac od mene dobije najmanje dva do tri crteža sa idejama, kako bi mogao sam da odabere koji rad mu se najviše dopada. Uglavnom radim po preporuci- završava valjevski art kovač.


Pročitajte još:

Elitizam je postao sinonim za primitivizam

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.