Klik na svetlost
klik na svetlost/30.03.2018.

Poništiti gradski Konkurs za kulturu 2018!

klik-na-svetlost
  • Skrinšot
Autor fotografije:
Izvor: SeeCult

Rezultati gradskog Konkursa za (su)finansiranje projekata u kulturi u Beogradu u 2018. godini izazvali su burne reakcije stručne i šire javnosti, a sve snažniju podršku dobijaju zahtevi za njihovo poništenje i ostavku gradske sekretarke Ivone Jevtić.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pokrenula je onlajn peticiju kojom poziva stručnu javnost u polju kulture, ali i sve građane, da podrže zahtev za ostavku Ivone Jevtić i poništenje rezultata gradskog Konkursa koju je za jedan dan podržalo više od 500 ljudi. Taj broj stalno raste, pa je već premašio 750 potpisa - uglavnom radnika u kulturi, među kojima su univerzitetski profesori, umetnici, kustosi... kako sa nezavisne scene, tako i iz javnih ustanova.

Ti zahtevi su upućeni zbog “malverzacija i zloupotreba pri sprovođenju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi koji već dve godine za redom omogućava podobnim i javnosti potpuno nepoznatim organizacijama dobijanje sredstava namenjenih kulturnoj produkciji”.

“Preko ovog konkursa novac poreskih obveznika dodeljuje se novoformiranim organizacijama, organizacijama koje su neposredno pre ili nakon raspisivanja konkursa promenile statut da bi u njemu navele da se bave kulturom ili onima koji sa ovim poljem nemaju nikakve veze i uopšte nisu registrovani za ovu delatnost”, navedeno je u peticiji.


PROČITAJTE I:
DRAGICA NIKOLIĆ POČASNA ČLANICA ULUSA
ULUS NIJE ISTRAŽNI BIRO


Među potpisnicima peticije je i prof. dr Milena Dragićević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti i rukovodilac Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja je navela u komentaru da se mora “prestati sa privatizacijom javnih para. Konačno jednom kvalitet projekta mora biti ključno merilo”.


Profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu u penziji dr Irina Subotić navela je da potpisuje peticiju jer smatra “krajnje nemoralnim koristiti javna sredstva za privatna zadovoljstva: umesto kompetentnih, obazovanih i osvescenih funkcionera, onih koji znaju šta je kultura, dobijamo arogantne, svemoćne, samovoljne neznalice. Da li je pojam MORAL danas i ovde izašao iz upotrebe?”

“Potpisujem zato što je ovo već stvar koja ide predaleko, ako se mi ne budemo pobunili i niko neće, a od kulture nema ništa bitnije za očuvanje indetiteta jednog naroda, a jasan mi je ukus(neukus) ove vlasti, ali ovo je previše!”, naveo je predsednik Sekcije fotografa ULUPUDS-a Ivan Grlić.

Peticiju su potpisali, između ostalih, profesori Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Mrđan Bajić i Nikola Šuica, profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu dr Branislav Dimitrijević, kustos Centra za vizuelnu kulturu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu dr Dejan Sretenović...

Poništenje rezultata gradskog Konkursa zatražili su ranije i Srpski PEN centar i Srpsko književno društvo, koje traži, između ostalog, hitno razrešenje gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić, formiranje posebne komisije koja bi preispitala prigovore i ispravila greške, te objavljivanje na sajtu grada Beograda imena članova svih komisija, zapisnika sa njihovih sednica i obrazloženja za svaki projekat ponaosob.

Gradske vlasti još se nisu oglašavale povodom rezultata Konkursa.

Peticiju je moguće potpisati ovde.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.