Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.03.2018.

ULUS nije istražni biro!

vizuelne-umetnosti
  • Printscreen/FB
  • Kaleidoskop media
  • Kaleidoskop media
  • Kaleidoskop media
  • Kaleidoskop media
  • pasaz.rs
  • Kaleidoskop media
  • Printscreen/FB
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić

Burna polemika u javnosti koju je izazvalo pisanje našeg magazina o počasnom članstvu Dragice Nikolić u ULUS-u otvorila je i niz pitanja oko same izložbe Prvo bijenale savremene crkvene umetnosti u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić. 

Kako Kaleidoskop media saznaje članovi žirija do samog otvaranja izložbe nisu znali da će Dragica Nikolić biti jedna od učesnica izložbe, niti da će se njen mozaik naći među radovima 94 autora od 150 koliko ih se prijavilo na Konkurs ULUS-a!

Naprotiv, članovi žirija su bili su bezmalo iznenađeni kada su u Katalogu izložbe na “počasnom” mestu, izdvojenom od svih ostalih izlagača u sred teksta recenzije ugledali rad Dragice Nikolić. Tek iza toga slede radovi svih ostalih autora po azbučnom redu. Već danima se među izlagačima vodi polemika nije li i sama izložba organizovana zbog Dragice i u njenu “čast”?

Kaleidoskop media je pokušao da dođe do odgovora na mnoga otvorena pitanja u slučaju izlaganja Dragice Nikolić na pomenutom Bijenalu, kao i njenom počasnom članstvu u ovom, nekada cenjenom strukovnom udruženju. Razgovarali smo sa Ljiljanom Mićović, članicom Upravnog odbora ULUS-a.

- Što se same izložbe tiče, koja je ustanovljena kao bijenalni događaj, može se kao i o svakoj drugoj javnoj manifestaciji diskutovati pro et contra. Tu mislim i na izgled kataloga o kome je odlučivao žiri izložbe. Takođe napominjem da pravo konkurisanja na sve ULUS-ove izložbe, osim „Jesenje izložbe“, imaju svi zainteresovani punoletni pojedinci. I na kraju, lepota ali i ono drugo, nalazi se pre svega u oku „posmatrača“, kaže Mićović.

Na naša pitanje koliko ULUS ima počasnih članova i ko su oni Ljiljana Mićović ističe da  “nabrajanje ranijih ličnosti kojima se ULUS na ovaj način zahvalio, ne bi pomoglo jer možda ni ta imena ne bi javnosti po volji bila.

A zašto javnost reaguje veoma burno na čin počasnog učlanjenja gospođe Nikolić u ULUS?

- Gde behu te burne reakcije javnosti kada su naši izložbeni prostori bili u mraku? Kako „javnost“ u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu... Likovna umetnost živi od svetla i ULUS svakoga meseca mora da je obezbedi – sam. Stoga, pomoć pojedinaca i grupa je dobrodošla, objašnjava ona.

Na pitanje da li nadležnima u ULUS-u smeta to što je donacija stigla od Fondacije čije se poslovanje preispitivalo i dovodilo u vezu sa "burazerskim" poslovima Micović odgovara:

- ULUS nije istražni biro koji se bavi poreklom poklona niti motivom darodavaca. Podesećam da su sredstva koja ulaze, odnosno izlaze sa našeg računa u potpunosti prikazana u završnim računima ULUS-a i kao javni dokument dostupna na uvid.


Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, po sadašnjem Statutu ne može biti izabrana za počasnu članicu Udruženja likovnih umetnika Srbije. Podsetimo, naš magazin je prvi pisao o izboru Dragice Nikolić za počasnog člana ULUS-a. 

Da bi dobila tu titulu, neophodno je ili da za njeno imenovanje glasa Skupština ULUS-a koju čine svi članovi ili promena Statuta. Kako je posle pisanja magazina Kaleidoskop media objavio Insajder upravo ovu drugu soluciju predložio je predsednik Upravnog odbora ULUS-a, slikar Miroslav Lazović koji je oslikavao Crkvu u Bajčetini čiji je ktitor bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, suprug Dragice Nikolić.

Sednica skupštine ULUS-a na kojoj će se raspravljati o počasnom članstvu Dragice Nikolić, ali i o promeni statuta, biće organizovana 14. aprila ove godine. Kako kažu iz ULUS-a, statut mora da se menja iz mnogo razloga, a jedan od njih svakako nije članstvo gospođe Nikolić u ovom udruženju. Ono što takođe treba reći je da je poslednja sednica skupštine održana pre dve godine i da je za kvorum neophodno samo pet odsto od ukupnog članstva.


PROČITAJTE JOŠ:

MARKO VIDOJKOVIĆ: JA SAM MEDIJ SAM PO SEBI

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.