Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.03.2018.

Dragica Nikolić počasna članica ULUS-a

vizuelne-umetnosti
  • Kaleidoskop media
  • pasaz.rs
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića izabrana je za počasnog člana ULUS-a, objavljeno je prilikom otvaranja Prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, što je za Kaleidoskop media potvrdio i bivši predsednik ULUS-a, sada član Upravnog odbora, Dušan Rusalić.

Istovremeno, rad Dragice Nikolić – mozaik Presvete Bogorodice izložen je na ovom Bijenalu, na koje je konkurisalo oko 150 umetnika, a žiriranje je prošlo 95 autora.

PROČITAJTE I: ULUS NIJE ISTRAŽNI BIROPrvo Bijenale savremene crkvene umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Pravo iz Statuta ULUS-a, rukovodstvo Udruženja iskoristilo je pod obrazloženjem „doprinosa likovnoj umetnosti“ Dragice Nikolić, ali, i njenom donacijom, kao i pokroviteljstvom nad Donatorskom večerom 2014. godine, kada je Fondacija tada Prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara.

„Dragica Nikolić pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše“, objašnjava Rusalić, naglašavajući da je lane Ministarstvo kulture opredelilo samo 500.000 dinara, a za operativne troškove „Cvijete“ i Galerije ULUS u Knez Mihailovoj, potrebno je izdvojiti 380.000 dinara na mesečnom nivou.

„Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUSA-a“, rekao je Rusalić. „U bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi“, dodao je na svoje hvalospeve.

Da podsetimo, ULUS je formiran 1919. godine u vrlo impozantnom sastavu – Uroš  Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević... Ubrzo su mu se priključili Moša Pijade, Marko Murat itd.

U novijoj istoriji, na koju se poziva i Rusalić, dignitet ULUS-a doživljava strahovit pad, obeležen klanovskim borbama i otimanjem za mesto predsednika, inače neplaćene funkcije. Tada su kružile pretpostavke da predsednik udruženja izvlači benefite iz raspodele ateljea, za čije je upravljanje ULUS kasnije bio uskraćen u korist „Poslovnog prostora“. Skupština Beograda je pretila da će Udruženju oduzeti „Cvijetu Zuzorić“, dok su dugovi prerasli 500.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


Momenat „seče“ struje 2014, tokom izložbe u Galeriji ULUS Dragane Pajković Dodig „Očuđenje”, bio je pokazatelj doticanja dna. Na mesto predsednika Udruženja dolazili su potom samo oni namereni da ga izbave iz ponora, po sopstvenim rečima.

Izlaz iz užasne ekonomske sitacije donekle je nađen u komercijalnim terminima izložbi, što dovodi u pitanje njihov kvalitet, kao i renome ULUS-a.

Slično je i sa proizvođenjem Dragice Nikolić u počasnog člana ULUS-a, kao pokroviteljkom Donatorskog bala i donatorkom, jer govori da je strategija rada Udruženja skopčana sa novcima.Mozaik Dragice Nikolić na Prvom Bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“

Za to vreme gomila se kamata na neizmirene uplate lokalnih samouprava na ime zdravstvenog i penzijskog osiguranja, i vodi novi rat: ko će od samostalnih umetnika sa zagarantovanim pravom na ovu vrstu zaštite, sam da plati dug, a ko neće- jer time priznaje da ga je sam napravio. A ne lokalne samouprave, kojima je ovo bila obaveza, o koju se Grad Beograd najviše ogrešio.

Inače, članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama, dok je kriterijum za izbor u članstvo upitan.

Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.

Molimo kolege da za preuzet tekst sa našeg portala navedu izvor Kaleidoskop media i da ga linkuju!


PROČITAJTE JOŠ:

MARKO VIDOJKOVIĆ: JA SAM MEDIJ SAM PO SEBI

KLASIČNI UMETNICI O SAVREMENOJ UMETNOSTIPaviljon "Cvijeta Zuzorić"

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Uros
3.04.2018.

Gospodja Nikolic se AMATERSKI BAVI MOZAIKOM! AMATERSKI!! Komedija!

User
Nenad R.
24.03.2018.

I opet BRAVO za Kaleidiskop media! Sjajan ste magazin, istrajte!

Vidi sve komentare