Identitet u amanet
identitet u amanet/22.12.2019.

Zaštititi Savski most kao kulturno dobro

identitet-u-amanet
  • Beokom
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1Republički zavod za zaštitu spomenika kulture podržao je Inicijativu Pokreta slobodnih građana o stavljanju Starog savskog mosta pod zaštitu i njegov ostanak na originalnoj lokaciji, saopštio je PSG.

Pokret slobodnih građana pokrenuo je inicijativu za upis Starog savskog mosta u Beogradu u evidenciju dobara koja uživaju prethodnu zaštitu i pokretanje postupka njegove pune zaštite.

"Republički zavod za zaštitu spomenika kulture podržava inicijativu i spreman je da u skladu sa svojim nadležnostima pristupi izradi predloga o utvrđivanju Starog savskog mosta za nepokretno kulturno dobro", rečeno je u dopisu Zavoda koji je poslat Pokretu slobodnih građana.

Podsetimo, rezultat anonimne ankete među građanima, na sajtu grada Beograda, koju je organizovala gradska vlast i zamenik gradonačelnika Goran Vesić je da se Savski most premesti u Park Ušće, a da se uzvodno izgradi novi most za pešačko-biciklistički saobraćaj.

Za vreme trajanja ankete moglo se čuti da je ona "nameštena" i da su SNS botovi imali zadatak da masovno glasaju kako bi se došlo do željenog rezultata.

Gradski urbanista Marko Stojčić je izjavio da je "najveći broj građana izabrao opciju premeštanja konstrukcije Starog savskog mosta u park Ušće i izgradnju novog mosta, koji će spajati Novi Beograd sa Adom Ciganlijom".

Dodao je da je to "samo početak ideje o novim funkcijama mosta". Stojčić je kazao da izabrana varijanta premeštanja mosta "podrazumeva nekoliko intervencija, čiju razradu tek možemo da očekujemo" i dodao da se nada da će za dve nedelje imati konkretnije planove.

Građani su izabrali varijantu koja podrazumeva dve faze - izgradnju novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj u nastavku Ulice Omladinskih brigada do Ade Ciganlije i demontažu Savskog mosta kao i njegovu montažu između Tržnog centra "Ušće" i Muzeja savremene umetnosti.

Po toj ideji, most u Parku Ušće bio bi "skulptura" na 4,5 metra iznad tla, a prostor pod mostom bi imao "kulturne, komercijalne i zabavne sadržaje". Investiciona vrednost radova je oko 1,7 milijardi dinara ili oko 15 miliona evra.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

SRBIJA: SPOMENICI I AUTORITARNI REŽIM


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.