Aktuelno
aktuelno/17.12.2019.

Savski most ide u Park Ušće

aktuelno
  • Beokom
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1 / BBCRezultat anonimne ankete na sajtu grada Beograda među građanima je da se Savski most premesti u Park Ušće, a da se uzvodno izgradi novi most za pešačko-biciklistički saobraćaj.

Gradski urbanista Marko Stojčić je kazao da je "najveći broj građana izabrao opciju premeštanja konstrukcije Starog savskog mosta u park Ušće i izgradnju novog mosta, koji će spajati Novi Beograd sa Adom Ciganlijom".

Dodao je da je to "samo početak ideje o novim funkcijama mosta".

Stojčić je kazao da izabrana varijanta premeštanja mosta "podrazumeva nekoliko intervencija, čiju razradu tek možemo da očekujemo" i dodao da se nada da će za dve nedelje imati konkretnije planove.

Građani su izabrali varijantu koja podrazumeva dve faze - izgradnju novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj u nastavku Ulice Omladinskih brigada do Ade Ciganlije i demontažu Savskog mosta kao i njegovu montažu između Tržnog centra "Ušće" i Muzeja savremene umetnosti.

Po toj ideji, most u Parku Ušće bio bi "skulptura" na 4,5 metra iznad tla, a prostor pod mostom bi imao "kulturne, komercijalne i zabavne sadržaje".

Investiciona vrednost radova je oko 1,7 milijardi dinara ili oko 15 miliona evra.

Inženjer Aleksandar Bojović koji je u višedecenijskoj karijeri, između ostalih, projektovao i nedavno otvoreni „Novi Žeželjev most“ u Novom Sadu, a učestvovao je u sanaciji Gazele i mnogih drugih je za BBC na srppskom izjavio da je „Savski most napravljen da traje 100 godina, te da nije pravljen da se rastura i premešta, ali i to je moguće".

„Nije baš česta situacija da se preseli ceo most. Koliko znam, a pratim mostogradnju i našu i svetsku, to se retko događa i uglavnom sa montažnim mostovima“, rekao je Bojović.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

SRBIJA: SPOMENICI I AUTORITARNI REŽIM


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Zdravko Zdravković
3.02.2020.

Stari savski most ne može da se ruši po važećim zakonima. "Plan posebnih namena Beograd na vodi" u članu 4.4.1.3 predviđa samo njegovu rekonstrukciju. Za rušenje je potrebno uraditi i usvojiti novi plan. arhitekta