Identitet u amanet
moja-kafica
moja-kafica
identitet u amanet/25.09.2020.

Otvara se spomen soba Milunke Savić

identitet-u-amanet
  • Arhivska fotografija
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / B92 Prva memorijalna soba Milunke Savić biće svečano otvorena 9. oktobra u Jošaničkoj Banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka.

Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen-kompleks Milunki Savić, ali je nedugo posle izgradnje memorijala objekat zaboravljen i počelo je njegovo propadanje. Dvadeset godina kasnije ovaj prostor je toliko ruiniran da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.Foto: Turistička Organizacija Raška
 
"Ponosan sam na sve koji su doprineli da se Spomen-kompleks obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mestu odakle je heroina Milunka Savić krenula prvo u balkanske, a potom i u Veliki rat. Najveći izazov je bio kako da u ovom realativno malom prostoru uklopimo umetničko-dokumentarnu celinu, a da ona bude dostojna liku i delu velike Milunke", izjavio je za B92 autor sadašnje stalne postavke dr Dušan Jovović.Foto: Centar za kulturu Gradac i Turistička organizacija Raška
 
Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta. Centralno mesto izložbe zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove preko tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.
 
Drugi segment su dva improvizovana vojna rova - srpski i austrougarski kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje...Foto: Centar za kulturu Gradac i Turistička organizacija Raška
 
Treći deo postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista "Pti žurnal" (Le Petit Journal).
 
Rukovodilac projekta je Dejan Кoturanović - direktor Centra za kulturu "Gradac" iz Raške, autor postavke je dr Dušan Jovović - multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka je Danijela Matović - istoričarka umetnosti, organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu "Gradac".

PROČITAJTE I:

PRVI SVETSKI RAT - SLAVA NAŠIM PRECIMA!

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.