Identitet u amanet
identitet u amanet/28.06.2019.

Opština Stari Grad deo Evropa Nostre

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Stari GradGradska opština Stari grad saopštila je da je postala pridružena članica međunarodne organizacije za zaštitu nasleđa Evropa Nostra, koja predstavlja pan-evropsku mrežu od 250 nevladinih organizacija, 150 partnerskih društava i 1.500 pojedinaca iz više od 50 evropskih država.

„Želimo posebnu, srdačnu dobrodošlicu našem novom pridruženom članu – opštini Stari grad, iz mog rodnog grada Beograda u Srbiji. Radujem se našoj budućoj saradnji. Zajedno smo jači“, napisala je na svom tviter nalogu generalna sekretarka Evropa Nostre Sneška Кvadvlih-Mihailović i čestitala predsedniku opštine Marku Bastaću prijem u ovu uglednu međunarodnu organizaciju.

Bastać je izjavio da opština Stari Grad očekuje podršku, konstruktivnu saradnju i dijalog, posebno jer je praksa Evropske unije da javnost – kako stručnjaci, tako i građani, bude direktno uključena u proces donošenja odluka, što je potpuno suprotno od onoga što radi aktuelna gradska i republička vlast „.

Prema njegovim rečima, „Starograđani koji su izašli na referendum poslali su jasnu poruku da ne podržavaju gradnju gondole i pretvaranje centra grada u najveću pešačku zonu u Evropi“.

Kalemegdan / Foto: Wikipedia

„Zato moramo da odbranimo svoje pravo na grad i normalan svakodnevni život, a u tome će nam sigurno pomoći i pridruženo članstvo u uglednoj međunarodnoj organizaciji za zaštitu nasledja“, naglasio je Bastać.

Stari grad je danas, kao sedište Beogradske tvrđave i dragocene istorijske, arheološke i arhitektonske kulturne baštine Beograda, Srbije i Evrope direktno ugrožen besmislenim projektima gradske vlasti, poput gondole na Beogradskoj tvrđavi ili izgradnje podzemne garaže na Studentskom trgu“, navedeno je u saopštenju.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


Gradska opština Stari grad je potpisnica i Berlinskog poziva za akciju kojim se političari i donosioci odluka obavezuju da pažnju posvete kulturi i istorijskoj baštini i koji jasno ističe da se odluke o novim urbanističkim rešenjima i građevinskim projektima moraju donositi uz puno uključivanje i uvažavanje stručne i građanske javnosti.

Iz opštine Stari Grad su naveli da je Beogradska tvrđava od 2015. godine uvrštena u transnacionalni projekat za nominaciju na Uneskovu listu svetske baštine – Granice Rimskog carstva, a da se izgradnji žičare na Кalemegdanu protivi gotovo celokupna stručna javnost, uključujući SANU.

Međunarodna organizacija Evropa Nostra podržala je peticiju više strukovnih udruženja, naučnih i profesionalnih organizacija i instituta, a njena stručna delegacija je u maju mesecu boravila u našem glavnom gradu, na poziv nacionalne organizacije Evropa Nostra Srbija.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box