Klik na svetlost
klik na svetlost/17.02.2017.

Povratak bumeranga

klik-na-svetlost
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
Autor fotografije:

Piše: Marija Gota

Pojavio se pre više od 5.000 godina, još u doba neolita, bio je poznat u starom Egiptu, kao i kod Hopi Indijanaca, ali uglavnom se vezuje za australijske domoroce Aboridžine, koji su ga koristili za lov.

Nebrojeno puta smo ga spominjali u svakodnevnoj komunikaciji plašeći se da nam se ne vrati, a grafički dizajner Velimir Andrejević i slikarka Sofija Gavrilović osmislili su jedan sasvim nov pristup i ostvarili ga u projektu Boomerang stories. Konceptom vraćanja i povratka predstavili su bumerang kao umetničko delo, spajajući tradicionalne zanate i novu umetničku praksu. 

Za Kaleidoskop govore o tome kako se rodila ideja o proizvodnji bumeranga, po čemu je poseban, kako nastaje…
- Celu ideju podstakla je težnja da se pored obavljanja svakodnevnih profesionalnih zadataka iz oblasti grafičkog dizajna održi kontinuitet slobodnog i ličnog izražavanja. Prve ideje nastale su 2013. godine kao serije kratkih ilustrovanih situacija s bumerangom u glavnoj ulozi. Priče su bile bazirane na najjkarakterističnijoj osobini bumeranga – njegovoj sklonosti ka vraćanju, odnosno njegov povratak. Objekat (bumerang) ulsedio je kasnije kao logično proširenje medija – prvobitno samo kao oblik (silueta), a kasnije i kao predmet koji uz dodatnu obradu zaista poseduje funkcionalnost (let koji rezultira povratkom). Time što smo u čitav koncept uvrstili fizičke karakteristike objekta celina je dobila dodatni značaj i primenu – objašnjavaju Velimir i Sofija.

Bumeranzi s kojima se najčešće možemo susresti u okruženju dolaze u formi suvenira ili sportskog rekvizita. Njihove težnje nisu bile usmerene ni u jednom od navedenih pravaca, već da bumerang predstave kao univerzalni motiv koji, potkrepljen raznovrsnim sadržajima, može da komunicira sa širom publikom na više različitih nivoa.
- Reakcije na koje nailazimo su veoma različite. Ono što bismo izdvojili kao preovladavajuće jeste iznenađenost što se bumerang na ovakav način izrađuje u Srbiji. Pitanja koja često dobijamo odnose se na nastanak ideje da se bavimo bumerangom‚ preko pitanja u vezi s motivima, do načina izrade i materijala, i naposletku nezaobilazne funkcionalnosti – kažu i dodaju da je važna karakteristika njihove ideje da se uspostavi sklad između sadržaja i forme.

S mnogo pažnje su kreirali i samo pakovanje bumeranga. Osmislili su ga tako da bumerang može da se postavi na zid poput slike, a da se ipak po potrebi jednostavno vadi i vraća u kutiju i pritom je ne oštećuje.

Kada govorimo o procesu nastanka konačnog proizvoda, odnosno izrade, svaki njihov bumerang u velikoj meri se izvodi ručno.
- Proces koji prethodi kreiranju svakog modela počinje odabirom odgovarajuće teme i motiva, iz čega proizilaze ime (logotip) modela, prateća priča i ilustracija, kao i nacrt vizuelnog rešenja samog bumeranga. Izradu jednog komada podelili smo u nekoliko faza. Nakon isecanja oblika, pristupa se brušenju, gde se gradacijom od grubljeg ka finijem brusnom papiru postiže glatkost i pospešuje aerodinamičnost oblika. U sledećoj fazi vršimo testiranja na terenu i posle eventualnih dorada pristupamo procesu oslikavanja prema zadatoj skici – pričaju dizajner i slikarka.

Ali šta zapravo za njih predstavlja pojam bumeranga i kako ga doživljavaju njihovi kupci?
- Projekat The Returning of the Boomerang (short stories & flying objects) ili kraće Boomerang stories postavljen je kao zanimljiva platforma za istraživanje, izražavanje i igru. Polje je široko, tako da je uvek uzbudljivo razmišljati, diskutovati i pronalaziti zanimljive teme iz istorije, nauke, književnosti, muzike, filma, popularne kulture, pa i iz svakodnevnog života. Pošto su svi ti aspekti uključeni u realizaciju, ostvaruje se jasna komunikacija i identifikacija publike sa sadžajima koje prihvataju kao bliske ili vizuelno prijatne – navode i najavljuju izožbu na kojoj će, pored pet modela inicijalne kolekcije, biti predstavljene i ilustracije, dokumenti i različiti artefakti koji su uticali na projekat i učestvovali u njegovom nastanku, kao i nekoliko novih modela na kojima trenutno rade.

Pročitajte još:

Daka, svetska prestonica rikši

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box