Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/17.02.2017.

Povratak bumeranga

klik-na-svetlost
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
  • Boomerang stories
Autor fotografije:

Piše: Marija Gota

Pojavio se pre više od 5.000 godina, još u doba neolita, bio je poznat u starom Egiptu, kao i kod Hopi Indijanaca, ali uglavnom se vezuje za australijske domoroce Aboridžine, koji su ga koristili za lov.

Nebrojeno puta smo ga spominjali u svakodnevnoj komunikaciji plašeći se da nam se ne vrati, a grafički dizajner Velimir Andrejević i slikarka Sofija Gavrilović osmislili su jedan sasvim nov pristup i ostvarili ga u projektu Boomerang stories. Konceptom vraćanja i povratka predstavili su bumerang kao umetničko delo, spajajući tradicionalne zanate i novu umetničku praksu. 

Za Kaleidoskop govore o tome kako se rodila ideja o proizvodnji bumeranga, po čemu je poseban, kako nastaje…
- Celu ideju podstakla je težnja da se pored obavljanja svakodnevnih profesionalnih zadataka iz oblasti grafičkog dizajna održi kontinuitet slobodnog i ličnog izražavanja. Prve ideje nastale su 2013. godine kao serije kratkih ilustrovanih situacija s bumerangom u glavnoj ulozi. Priče su bile bazirane na najjkarakterističnijoj osobini bumeranga – njegovoj sklonosti ka vraćanju, odnosno njegov povratak. Objekat (bumerang) ulsedio je kasnije kao logično proširenje medija – prvobitno samo kao oblik (silueta), a kasnije i kao predmet koji uz dodatnu obradu zaista poseduje funkcionalnost (let koji rezultira povratkom). Time što smo u čitav koncept uvrstili fizičke karakteristike objekta celina je dobila dodatni značaj i primenu – objašnjavaju Velimir i Sofija.

Bumeranzi s kojima se najčešće možemo susresti u okruženju dolaze u formi suvenira ili sportskog rekvizita. Njihove težnje nisu bile usmerene ni u jednom od navedenih pravaca, već da bumerang predstave kao univerzalni motiv koji, potkrepljen raznovrsnim sadržajima, može da komunicira sa širom publikom na više različitih nivoa.
- Reakcije na koje nailazimo su veoma različite. Ono što bismo izdvojili kao preovladavajuće jeste iznenađenost što se bumerang na ovakav način izrađuje u Srbiji. Pitanja koja često dobijamo odnose se na nastanak ideje da se bavimo bumerangom‚ preko pitanja u vezi s motivima, do načina izrade i materijala, i naposletku nezaobilazne funkcionalnosti – kažu i dodaju da je važna karakteristika njihove ideje da se uspostavi sklad između sadržaja i forme.

S mnogo pažnje su kreirali i samo pakovanje bumeranga. Osmislili su ga tako da bumerang može da se postavi na zid poput slike, a da se ipak po potrebi jednostavno vadi i vraća u kutiju i pritom je ne oštećuje.

Kada govorimo o procesu nastanka konačnog proizvoda, odnosno izrade, svaki njihov bumerang u velikoj meri se izvodi ručno.
- Proces koji prethodi kreiranju svakog modela počinje odabirom odgovarajuće teme i motiva, iz čega proizilaze ime (logotip) modela, prateća priča i ilustracija, kao i nacrt vizuelnog rešenja samog bumeranga. Izradu jednog komada podelili smo u nekoliko faza. Nakon isecanja oblika, pristupa se brušenju, gde se gradacijom od grubljeg ka finijem brusnom papiru postiže glatkost i pospešuje aerodinamičnost oblika. U sledećoj fazi vršimo testiranja na terenu i posle eventualnih dorada pristupamo procesu oslikavanja prema zadatoj skici – pričaju dizajner i slikarka.

Ali šta zapravo za njih predstavlja pojam bumeranga i kako ga doživljavaju njihovi kupci?
- Projekat The Returning of the Boomerang (short stories & flying objects) ili kraće Boomerang stories postavljen je kao zanimljiva platforma za istraživanje, izražavanje i igru. Polje je široko, tako da je uvek uzbudljivo razmišljati, diskutovati i pronalaziti zanimljive teme iz istorije, nauke, književnosti, muzike, filma, popularne kulture, pa i iz svakodnevnog života. Pošto su svi ti aspekti uključeni u realizaciju, ostvaruje se jasna komunikacija i identifikacija publike sa sadžajima koje prihvataju kao bliske ili vizuelno prijatne – navode i najavljuju izožbu na kojoj će, pored pet modela inicijalne kolekcije, biti predstavljene i ilustracije, dokumenti i različiti artefakti koji su uticali na projekat i učestvovali u njegovom nastanku, kao i nekoliko novih modela na kojima trenutno rade.

Pročitajte još:

Daka, svetska prestonica rikši

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box