Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/1.03.2024.

ULUS najavio borbu za Cvijetu Zuzorić

vizuelne-umetnosti
  • ULUS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: ULUS

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je danas saopštilo da će svoja prava na vlasništvo, upravljanje i korišćenje Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu, u Beogradu, pokušati da ostvari svim raspoloživim pravnim mehanizmima pošto dogovor sa Ministarstvom kulture nije ispunjen. 

ULUS u saopštenju podseća da je "na drugom sastanku Radne grupe za rešavanje imovinsko-pravnog statusa Umetničkog paviljona 'Cvijeta Zuzorić' pri Ministarstvu kulture, 7. decembra 2023. eksplicitno dogovoreno da će se naredni sastanak uz preuzimanje konkretnih koraka održati do kraja godine", ali ništa nije učinjeno, niti je Ministarstvo kutlure odgovorilo na dva dopisa o tome koji su im u međuvremenu upućena.

U saopštenju piše da se na taj način ne može rešiti "dugogodišnji nerešeni status Udruženja u Umetničkom paviljonu", te da je ULUS-u prekršeno "jedno od osnovnih ljudskih prava - na mirno uživanje privatne svojine čiji je titular, kao naslednik Društva prijatelja umetnosti 'Cvijeta Zuzorić' koje je sagradilo taj objekat, a na inicijativu Udruženja likovnih umetnika".

Ministarstvo kulture je krajem prošle godine obrazovalo Radnu grupu za rešavanje problema u vezi sa Umetničkim paviljonom "Cvijeta Zuzorić".

Sastavljena od predstavnika Ministarstva kulture, Republičke direkcije za imovinu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i dva predstavnika ULUS-a, Radna grupa je trebalo da predloži rešenje za rekonstrukciju objekta i adekvatan smeštaj za ULUS tokom rekonstrukcije.

Takođe je trebalo da predloži ugovor kojim će se regulisati korisnik, uslovi i trajanje korišćenja tog prostora.


PROČITAJTE I:

OTVOREN KONKURS ZA IZLOŽBU PORTRET NA IKONI 2024.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.