Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/4.01.2024.

Vizantijska poetika Minje Tanasković

vizuelne-umetnosti
  • Minja Tanasković
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević / Foto: Minja Tanasković

 

Minja Tanasković dobitnica je Pohvale za autorski rad na izložbi Portret na ikoni 2023. koja je nagrađena za ikonu Sveta Sofija, Vera, Nada i Ljubav.

Umetnički savet Portreta na ikoni 2023. je dodelio tri nagrade: Velika nagrada pripala je Đorđu Lj. Saviću za ikonu Isus Hristos Starac Dana (Danima), a dve ravnopravne Pohvale za autorski rad otišle su u ruke Minje Tanasković za ikonu Sveta Sofija, Vera, Nada i Ljubav i Magdaline Miladininović za ikonu Sveta Prepodobna mati Paraskeva.

Ikona Sveta Sofija, Vera, Nada i Ljubav, nagrađena Pohvalom za autorski rad

Predstavljamo vam Minju Tanasković, umetnicu senzibilne vizantijske poetike. Na kraju teksta je bogata foto galerija sa Minjinim radovima.

Minja Tanasković je rođena 2. februara 1990. godine u Vršcu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, na studijskom programu - primenjena umetnost, modul - primenjeno slikarstvo. U klasi profesora Ratka Lalića prve dve godine studija, a preostale dve godine kod profesora Miroslava Lazovića. Master studije, na istom, modul - primenjeno slikarstvo, završila je 2015. godine, u klasi profesora Miroslava Lazovića.

Stipendista je Fonda za mlade talente – Dositeja i još četiri stipendije. Član je Kulturno-istorijskog centra „Srpska kruna“ iz Kragujevca i ULUPUDS-a. Od 2019. ima status samostalnog umetnika.

Ikonopisom se bavi od 2016, a ikone radi na lipovoj dasci, jajčanom emulzijom. Od 2016. do 2019. oslikavala je ikone za potrebe Patrijaršije. Mnoge od ikona se nalaze u hramovima širom Srbije i sveta.

MInja je autorka jedne samostalne izložbu u Vršcu i učesnica oko 47 kolektivnih-žiriranih izložbi u zemlji i svetu. Najznačajnije su: 5th Internatinal Art Festival Belgrade, u galeriji Fábrica do Braço de Prata u Lisabonu koju organizuje Međunarodni umetnički festival Š.U.N.D., „Izložba mladih“, „Niš Art Foundation“, Niš, Izložba međunarodnog konkursa u okviru 6. Festivala ilustracije knjige BookILL Fest u Novom Sadu, Godišnja jesenja izložba slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a HORIZONTI 2017, 50. Majska izložba „Trajanje“, Galerija NBS-a, Beograd, Vaskršnja izložba, Hram Sveti Sava, Beograd, 1. Bijenale savremene crkvene umetnosti, ULUS, galerija „Cvjeta Zuzorić“, Beograd itd.

Imala je 10 javnih projekata, a najznačajniji su Oslikavanje katolikona manastira Usekovanje glave  Sv. Jovana Krstitelja, Sočanica, Kosovo i Metohija, Živopisanje hrama Sv. Trifun, Gudurica, opština Vršac, i oslikavalje ikona za hram Sv. Arhangela Mihaila, Saratoga u Kaliforniji. Ilustrovala je korice za roman „Jauk grobne tišine“, autora Aćima Todorovića iz Banjaluke. 

Dobitnica je Prve nagrade na Međunarodnom konkursu minijature Galerije „Trag“ u Sremčici. Dobitnik plakete „Vitez fest“ za učešće na Vitez fest festivalu, Beograd, dobitnik priznanja „Srpski vitez“ - „Majstorsko pismo“ od strane Srpske krune, Kragujevac, i Gramate za učešće u međunarodnom katalogu „Hrišćanska umetnost-2023“, po blagoslovu Patrijarha Moskovskog Kirila.

Živi i radi u Beogradu.


PROČITAJTE I:

VIZANTIJSKA FANTASTIKA ĐORĐA LJ. SAVIĆA

VIZUELNA POETIKA MAGDALINE MILADINOVIĆ

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.