Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/2.01.2024.

Vizantijska fantastika Đorđa Lj. Savića

vizuelne-umetnosti
  • Đorđe Lj. Savić
Autor fotografije:

Razgovarala: Gordana Tadić / Foto: Đorđe Lj. Savić

 

Slikar Đorđe Lj. Savić pobednik je žirirane izložbe Portret na ikoni 2023, održanoj od 31. oktobra do 9. novembra 2023. u Galeriji Kuća Đura Jakšić u Beogradu. Podsetimo, Umetnički savet Portreta na ikoni 2023. je dodelio tri nagrade: Velika nagrada pripala je Đorđu Lj. Saviću za ikonu Isus Hristos Starac Dana (Danima), a dve ravnopravne Pohvale za autorski rad otišle su u ruke Minje Tanasković za ikonu Sveta Sofija, Vera, Nada i Ljubav i Magdaline Miladininović za ikonu Sveta Prepodobna mati Paraskeva.

Đorđeve ikone imaju futuristički iskorak sa primesama fantastike i oslobođene su kopističkog izraza, a njegov likovni jezik u sakralnoj umetnosti je izrazito jak i autentičan. Kako neki kritičari definišu - Đorđe Lj. Savić je uspeo nemoguće – da stvara izvorno „vizantijsku fantastiku”.

O svom smelom iskoraku u ikonopisu i njegovom specifičnom putu kao umetnika razgovaramo sa Đorđem Lj. Savićem. 

Pobedniči rad izložbe Portret na ikoni 2023: Isus Hristos Starac Dana (Danima), Đorđe Lj. Savić

Diplomirao si na Primenjenoj akademiji, odsek scenografija, sada se baviš isključivo vizuelnim stvaralaštvom. Da li si se tokom profesionalne karijere bavio scenografijom u izvornom obliku?

U toku studija i kratko posle učestvovao sam na projektima vezanim za film, televiziju i pozorište. Iako je to lep posao, nisam se pronašao u njemu. Skoro petnaest godina se bavim živopisom. 

Đorđe Lj. Savić

Tvoje stvaralaštvo je spoj savremenog izraza i Vizantije. Objasni nam konekciju kroz sopstveni likovni zapis?

Od najranijeg detinjstva sam smatrao da sam slikar, a to moje ubeđenje traje i danas. Baveći se savremenim slikarstvom i scenografijom, nekim neobičnim putem, došao sam do ikone. Većinom su u mom okruženju potcenjivali ikonopis. Meni je delovalo kao da je ikonopis neka tajna u koju treba pronići i bio sam u pravu. Istrajao sam u interesovanju i kasnije počeo da radim na terenu sa jednom ekipom živopisaca. S obzirom da sam se bavio i savremenim slikarstvom, vremenom su ta dva sveta počela da se preklapaju, ali ipak su i podeljena. Savremeno slikarstvo, koje bi moglo približno da se nazove vizantijska fantastika i živopis i ikonopis u smislu crkvene umetnosti.

U vizantijskom stvaralaštvu baviš se i freskopisom i ikonom. Šta te više inspiriše, šta je teže?

Ikona može biti na zidu, dasci, platnu itd. Za mene je razlika samo u tehnici i formatu, ali imam isti odnos i doživljaj pri radu. Mene ikonopis leči i posvećuje. Svakodnevno prisustvo Gospoda, Presvete Bogorodice i svetitelja u mom životu je napravilo veliku promenu. Posao ikonopisca je služba Bogu i ja koji manjkam u mnogim stvarima u životu, čudim se kako sam udostojen te službe.

Tvoje ikone imaju futuristički iskorak sa primesama fantastike i oslobođene su klasičnog izraza na koji su ljudi navikli. Kako si izgradio tako jak likovni jezik u sopstvenom „rukopisu“ ikonopisa? Šta te inspirisalo da odstupiš od predubeđenja da ikone treba da budu u „kalupu“? Koliko današnji sakralni umetnik sebi može dati lične slobode u izrazu?

Ikone koje radim u slobodnijem stilu imaju određenu notu mog likovnog senzibiliteta, međutim, ja još nisam imao prilike da potpuno odstupim od "kopistike". Po mom mišljenju to odstupanje, pre svega, treba da bude izrada novih crteža, kompozicija i celokupne postavke, pri tom poštujući crkvene kanone, pa tek onda obrada u nekom senzibilitetu ili stilu. Trenutne prilike i kompromisi koje pravim meni to sada ne dozvoljavaju. Najčešća predrasuda o ikonopisu je baš to - "po kanonu" i ,"po šablonu". Ali, svako ko je umetnik naći će put ka umetnosti. Samim tim, može se imati slobode i ima dosta ikonopisaca i živopisaca koji koriste slobodu u punom smislu.

Kakav prijem kod publike imaju tvoji radovi?

Moji nesakralni radovi imaju sve bolji prijem kod publike, dok zahvaljujući sakralnoj umetnosti živim i sa suprugom odgajam decu.

Da li možemo reći da si uveo vizantijsku estetiku u apstrakciju ili je, pak, apstrakcija ušla u tvoj stvaralački svet pravoslavne ikone? Šta je ovde bilo primarno?

Može se reći da sam približio crkveno slikarstvo savremenoj likovnoj umetnosti. Takođe, u trenucima sumnje i pokajanja pomišljam da izdajem tajnu koju sam dobio kao blagoslov Božiji. U tom smislu sam godinama u previranjima, ponekad taj deo mog bavljenja savremenim slikarstvom doživljavam kao pad. 

Tvoje ikone deluju avangardno. Kako crkveni krugovi reaguju na to, da li ima dogmatskih kritika na tvoj rad?

Moje ikone u slobodnijem stilu nisu bile primećene, tako da nisam ni imao prilike da čujem mišljenje crkvenih krugova na tu temu. 

Kakva je srpska umetnička, sakralna scena danas? Ikonografski „zapis“, čini se, promenio se poslednjih dvadesteka godina, deluje kao da se umetnici oslobađaju kopističkih stega. Da li to doprinosi razvoju ikone?

Koliko vidim, sakralna scena se veoma razvija i sve generacije su prisutne. A ikona može da se razvija sve dok dostojanstveno prikazuje svetitelje i ne ometa čoveka da se pomoli i obrati svetitelju njenim posredstvom. 

Da li ikona danas ima svoje mesto u srpskom savremenom stvaralaštvu ili je zapostavljena kao „likovno-duhovni“ izraz?

Mislim da su umetnost i kultura zapostavljeni u društvu, a ikona je, hvala Bogu, u crkvi i u domovima vernika pre svega, pa onda i u galeriji. Ikona je živa koliko je vera živa, u većem problemu su savremena umetnost i kultura.

Šta nedostaje srpskim ikonopiscima danas? Savremeni umetnici imaju razne vrste „pobuna“, glas ikonopisaca se ne čuje.

Mislim da ništa ne nedostaje srpskim ikonopiscima, da imaju i previše. Od Boga su dobili priziv, dar i veliki blagoslov. Jedini glas koji može da se čuje je zahvalnost. Hvala i slava Bogu i Gospode pomiluj.

U nastavku donosimo foto galeriju sa radovima Đorđa Lj. Savića, podeljenu u dve celine. U prvom delu je savremeno vizuelno stvaralaštvo, u drugom delu sakralna umetnost.

Savremeno stvaralaštvo

Sakralni radovi:


PROČITAJTE I:

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.