Muzika
moja-kafica
moja-kafica
muzika/12.09.2019.

Mokranjčevim tragom – u slavu umetnosti

muzika
  • Mokranjčevi dani
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU čast velikanu, kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, od 14. do 20. septembra Negotin će, po 54. put biti domaćin najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji „Mokranjčevih dana“. Čast da bude besednik Festivala po kome se prepoznaje muzička scena Srbije, ove godine pripala je maestru Bojanu Suđiću, istaknutom srpskom dirigentu, umetničkom direktoru Muzičke produkcije RTS i dirigentu Simfonijskog orkestra i Hora RTS.

- Uvažavajući tradiciju i značaj festivala „Mokranjčevi dani“ programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije- ističe profesor dr Sonja Marinković, selektor Festivala.

Stevan Stojanović Mokranjac / Foto: GmihailSerbian Wikipedia

Programski koncept Festivala zadržao je osnovne stubove, Natpevavanje horova i brojne horske koncerte. To su, ove godine, nastupi Kamernog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Đokić, pobednika Natpevavanja 2017. godine, Hora „ Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečjeg hora „Radost“ iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve, koji redovno nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama u Moskvi, Boljšoj i Rahmanjinov sali Moskovskog konzervatorijuma.

Na programu Festivala su i brojni kamerni i vokalno-instrumentalni koncerti, kao i tradicionalni prateći programi

U čast velikom poštovaocu Mokranjca i njegove zaostavštine, jednom od osnivača i organizatora“ Mokranjčevih dana“ u Negotinu, kompozitoru Konstantinu Babiću, a povodom 10. godišnjice njegove smrti, na 54. „Mokranjčevim danima“ biće priređen koncert pesama pod nazivom „Zaprepletum-rasplepetum“ na kojem nastupaju mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.

Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog Balkan sansa benda, kao finog spoja džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, još jedan je omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu. Festivalska publika 54. “Mokranjčevih dana“ imaće priliku da u Negotinu prati „Čikago“, jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala u izvođenju Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića.U okviru 54. Festivala biće priređen i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlača. Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom „Crni Goro“ pretežno su dela savremenih srpskih kompozitora.

Efektnu završnicu Festivala prirediće Hor i Simfonijski orkestar RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i svojim inovativnim i originalnim tumačenjem „Rekvijema“ Volfganga Amadeusa Mocarta.

„Natpevavanje“ u znaku svetski poznatih horova

Negovanje horske tradicije, do punog izražaja doći će već prve festivalske večeri budući da će na tradicionalnom „Natpevavanju horova“, ove godine, izuzetno, nastupiti svetski priznati horovi: „Korikos“ , jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku koji je svoju reputaciju stekao nastupima u prestižnim dvoranama, Karnegi holu i Linkoln centru, zatim hor „Devana“ iz Amsterdama u Holandiji, posebno formiran zbog učešća na festivalu „Mokranjčevi dani 2019“, koji će tek nakon Festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu.

Publika će imati prilike da čuje i Hor KUD „Stanko Dragojević“ iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama, čuveni Gradski mešoviti hor „Vardar“ iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, sledbenika prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha, a ostvario je do sada veliki broj javnih nastupa i koncerata u našoj zemlji i inostranstvu i Gradski mešoviti hor „Abrašević“ iz Valjeva, ansambl koji ove godine slavi 114 godina postojanja i rada.

Promocije, izložbe i koncerti na otvorenom kao prateći programi Festivala

Negotinska publika pratiće i ove godine „Klasiku u 11“ – koncerte na otvorenom , likovni program sa tri izložbe, kao i nastupe folklornih ansambala. Kada je u pitanju izdavaštvo, biće predstavljen trostruki kompakt disk Miroljuba Aranđelovića Rasinskog „Zvukovez“, nove knjige Gordane Krajačić i kolektivna monografija posvećena komičnoj operi Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira“.

Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca, o svojim istraživanjima govoriće dr Sanda Dodik, profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Banja Luci, na temu Mokranjčevog uticaju na stvaralaštvo najistaknutijeg banjalučkog kompozitora Vlade Miloševića.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.