Klik na svetlost
klik na svetlost/1.09.2020.

Beograd: Počeo „Art+Science“ program

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: PromoPeto po redu izdanje „Art+Science“ programa u organizaciji Centra za promociju nauke počelo je juče, 1. septembra i trajaće naredne dve nedelje, do 14. septembra na više lokacija u Beogradu.

Ovogodišnji program publici predstavlja radove domaćih i stranih umetnika i transdisciplinarnih projektnih timova koji se bave oblašću veštačke inteligencije.

Pored izložbe, program će obuhvatiti i razne edukativne sadržaje.

Međunarodni karakter se ove godine ostvaruje kroz zajedničke programe sa dve partnerske organizacije iz inostranstva – konferencija ESOF (EuroScience Open Forum) u Trstu i Festival Ars elektronika u Lincu.

Centar za promociju nauke saopštio je da će se beogradski deo manifestacije održati u Kulturnom centru Magacin, Francuskom institutu i Naučnom klubu centra za promociju nauke.

„Kao i svake godine, središnje mesto na izložbi pripada pobedničkom radu nacionalne AI lab selekcije. Kroz projekt Digital Prayer, koristeći tehnike mašinskog učenja, mlada umetnica Kristina Tica uspostavlja vezu između kanonske strukture pravoslavne ikone i slike koja je veštački generisana pomoću računarskog programa“, naglašava Centar za promociju nauke.

Osim produkcije pobedničkog rada nacionalne AI lab selekcije, posebnu vrednost ovogodišnjeg programa čine radovi nastali nakon niza susreta, radionica i zajedničkih istraživanja naučnika i umetnika na temelju kojih su preslikane ključne teme i pojmovi mogućeg doživljaja i predstavljanja veštačke inteligencije.

Tokom prve nedelje manifestacije, program je povezan sa konferencijom ESOF u Trstu, koja kao grad domaćin nosi laskavu titulu Evropskog grada nauke za 2020. godinu.

Zajednički virtuelni program razvija se i sa Ars Electronics Festivalom u Lincu, najvažnijoj globalnoj tački kada je u pitanju interdisciplinarno povezivanje nauke, umetnosti i novih tehnologija.

Manifestacija Art + science lab deo je programskih aktivnosti Centra u sklopu projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije, finansiranog kroz program Evropske unije Kreativna Evropa.

AI Lab okuplja 13 različitih institucija koje se bave vezama između umetnosti, tehnologije i društva.


PROČITAJTE I:

PETNICA OTVORILA ONLAJN BIBLIOTEKE ZNANJA

VAN GOG: DIGITALNA ŠETNJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.