Ljudi
ljudi/3.04.2019.

Referendum protiv urbanističkog nasilja

ljudi
  • Luka Novaković
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Gradska opština Stari grad najavila je raspisivanje referendum na kojem će se građani izjašnjavati o realizaciji projekata koje je inicirala Gradska uprava Beograda.

- Građani Starog grada će na referendumu, koji ćemo u najskorijem roku organizovati, odlučivati o tome da li žele da se nastavi izgradnja gondole, pretvaranje najužeg gradskog jezgra u pešačku zonu, izmeštanje saobraćaja iz centralnih saobraćajnica, kao i o svim drugim projektima koje sprovodi bahata i nestručna gradska vlast - rekao je, između ostalog, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

On je i predlagač odluke o sprovođenju referenduma, koju je danas, 3. aprila, usvojilo Veće GO Stari grad. Na sednici Veća centralne beogradske opštine zatraženo je hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine opštine Stari grad, na kojoj će se utvrditi pitanja o kojima će se građani izjašnjavati, odrediti datumi i drugi detalji u vezi sa održavanjem referenduma na Starom gradu.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da je danas počelo prikupljanje potpisa za hitni referendum o izmeštanju centra Beograda.

"Građani ne mogu više da čekaju, zato još danas krećemo u obilazak svih vrata na delu opštine Starog grada koji su pogođeni urbanističkim nasiljem kako bismo sakupili dovoljan broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma na kom bi građani odlučili da li žele izolaciju centra grada za saobraćaj i njegovo premeštanje u Beograd na vodi", naveo je Božović u pisanoj izjavi, a prenosi informativna služba DS.

On je naveo da će potpise predati opštini Stari Grad i zahtevati hitan referendum na delu teritorije opštine koja je pogođena "urbanističkim nasiljem".

Kako je dodao, rezultat referenduma će biti obaveza za sve pa i za gradske vlasti koje će morati da rezultate referenduma uzmu u obzir.

"Ne možemo da dozvolimo da su važniji imaginarni turisti i kafane od naših sugrađana, poreskih obveznika, koji uplaćuju novac u gradsku i republičku kasu. Zato predlažemo referednum kako bi se pitali građani, a ne funkcioneri grada koji nemaju sluha za Beograd, već samo za investitore Beograda na vodi i za nameštene tendere za popločavanje i betoniranje centra grada", kazao je Božović.

On je naveo da će pozvati sve opozicione političke snage u Beogradu da se priključe kako bi dobili referendum što pre.

Na osnovu statuta gradske opštine Stari grad traže raspisivanje referenduma za onaj deo teritorije opštine Stari grad koji je pogođen urbanističkim nasiljem i razaranjem, a koji predstavlja jedinstvenu saobraćajno pešačku celinu. To su delovi ulica: Vuka Karadžića, Cara Lazara, Topličin venac, Obilićev venac, Gračanička, Carice Milice, Delijska, Kralja Petra, Ivan Beogova, Čubrina, Vasina, Studentski trg.

Predlog za referendumsko pitanje je: Da li želite da vaša ulica bude otvorena za saobraćaj i motorna vozila?

Kako je navedeno, u akciji "Hoćemo referendum" učestvovaće narodni poslanici, odbornici, kao i svi zainteresovani građani.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA: UNESKO ILI GONDOLA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.