Klik na svetlost
klik na svetlost/19.03.2019.

Vraćena digitalizovana Politika

klik-na-svetlost
  • Politika
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić


Danas su zvanično vraćena digitalizovana izdanja lista Politika za period do 1941. godine na sajt Narodne biblioteke Srbije, potvrđeno je za Kaleidoskop media u NBS.

Podsećamo, naš magazin je prvi pisao da je na zahtev kuće Politika novine i Magazini, Narodna biblioteka Srbije povukla iz otvorenog pristupa digitalizovano izdanje lista Politika za period od osnivanja ovog lista 1904. do 1941. godine, a koji je niz godina bio na raspolaganju onlajn korisnicima.

Danas od 12 časova svi korisnici ponovo mogu na sajtu Narodne biblioteke čitati digitalizovanu Politiku iz tog perioda.

Kako Kaleidoskop media saznaje u Narodnoj biblioteci, njihov direktor Laslo Blašković je ovim povodom uputio direktorki Politika novina i Magazini Miri Simić-Glišić pismo u kojem je objasnio zakonitost ovog poteza, uz napominjanje da Narodna biblioteka ovim ne ostvaruje nikakav ekonomski interes.

“Reagujući na Vaš usmeni zahtev od 21. februara 2019. u kome ste tražili da Narodna biblioteka Srbije sa svoje Digitalne biblioteke ukloni digitalizovanu kolekciju brojeva lista Politika od 1904. Do 1941, Pravna služba NBS utvrdila je da ne postoji pravni osnov za navedeni zahtev”, kaže direktor NBS Laslo Blašković.

On se u obraćanju direktorki Politikinih izdanja, pozvao na sve članove Zakona koji Narodnoj biblioteci omogućavaju da i dalje, nesmetano na svom sajtu građanima plasira digitalizovanu Politiku.

Direktor NBS je napomenuo da je u vremenu vrtoglavog porasta najšire korisničke publike za pristup informacijama u elektronskom formatu vitalna uloga biblioteka da čine napore da svim zainteresovanim građanima to i omoguće.

- Takođe Vas obaveštavamo da uskraćivanje dostavljanja obaveznog primerka publikacija kao mera kojoj ste pribegli kako biste izvršili pritisak da se Politika 1904-1941. ukloni iz javnog domena, ne može biti izraz Vašeg bojkota Narodne biblioteke Srbije – poručio je Blašković direktorki Politike.

On je napomenuo da je Politika kao obveznik u smislu Zakona o obaveznom primerku publikacija dužna da Narodnoj biblioteci Srbije dostavlja obavezni primerak najkasnije sedam dana po završenom štampanju, a da svako drugačije postupanje predstavlja prekršaj po ovom Zakonu.

Takođe, Narodna biblioteka čvrsto stoji iza stava da je Politikin zahtev da Biblioteka ukine uslugu skeniranja i fotokopiranja članaka iz lista Politika za svoje korisnike, kao i zahtev da sa digitalne biblioteke NBS bude uklonjeno obaveštenje da je digitalna Politika uklonjena na zahtev direktorke Politike u stvari grubo mešanje u unutrašnja pitanja Biblioteke.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA: UNESKO ILI GONDOLA?

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
R. Davidović
17.05.2019.

Svaka čast na pravovremenoj informaciji.