Klik na svetlost
klik na svetlost/4.09.2018.

Preminuo Vladeta Jerotić

klik-na-svetlost
  • TV Hram, printscreen/YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Neuropsihijatar Vladeta Jerotić, akademik SANU, preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini, potvrđeno je u Zadužbini Vladeta Jerotić.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut, književnik i svestrani erudita.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizirao neuropsihijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju. 

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". 

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti), član Medicinske akademije i od 1984. godine član Udruženja književnika Srbije.

Jerotić je ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti SANU postao je 27. oktobra 1994, a redovni 26. oktobra 2000. 

Bio je i član Udruženja književnika Srbije, Srpskog lekarskog društva (psihoterapeutska sekcija), Psihoterapeutskog društva Jugoslavije, Jungovog udruženja u Beogradu. 

Među priznanjima i nagradama koje je dobio su Zahvalnica Matice srpske, Povelja bolnice "Dr Dragiša Mišović", nagrada "Đorđe Jovanović", Povelja Srpskog lekarskog društva, nagrada "Laza Kostić", Orden Svetog Save prvog stepena.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.