Klik na svetlost
klik na svetlost/30.11.2018.

Otvoren srpski kulturni centar u Pekingu

klik-na-svetlost
  • Privatna arhiva / Đorđe Stanojević
  • Privatna arhiva / Đorđe Stanojević
  • Privatna arhiva / Đorđe Stanojević
  • Privatna arhiva / Đorđe Stanojević
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u prisustvu ministra kulture Kine Luo Šuganga, otvorio je Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić", koji je smešten u ekskluzivnom umetničkom kvartu 798 u Pekingu.

Početak rada te ustanove predstavlja značajan iskorak u razdoblju kada se, širom sveta, kulturna diplomatija prepoznaje kao najproduktivniji oblik širenja uticaja zemalja i naroda, a proteklo je 45 godina od zasnivanja jedinog aktivnog kulturnog centra naše zemlje, u Parizu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Vukosavljević je ukazao na strateško partnerstvo, prijateljstvo i dinamičnu saradnju u oblasti kulture između dve zemlje, te da će kineski građani na tom mestu moći bliže da upoznaju srpsku kulturu.

Na početku programa publika je imala priliku da čuje srpskog guslara Rašu Vučinića koji je pevao uz gusle.

Brojni gosti Kulturnog centra tom prilikom upoznali su i sa radovima stvaralaca mlađe generacije: Brankice Žilović Šoven, Nikole Božovića i Đorđa Stanojevića, a na otvaranju je održan koncert Slobodana Trkulje, s etno pesmama izvedenim na tradicionalnim instrumentima.

Namera je, predočio je Vukosavljević, da se osnuje i škola srpskog jezika i da se afirmiše prevođenje srpske književnosti, kinematografija, muzika i druge umetničke grane.

Prema njegovim rečima, Srbiju treba prezentovati kineskim građanima i kao destinaciju kulturnog turizma – sa raznovrsnim festivalima i kulturnim nasleđem, pre svega srednjovekovnom baštinom.

Kineski ministar kulture rekao je da otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu predstavlja veliki događaj i za kineski narod, jer mu se pruža mogućnost da više sazna o srpskoj kulturi u prošlosti i sadašnjosti.

Šugang je konstatovao da Kinu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo i da kineski narod i srpski narod prirodno cene kulturu onog drugog, dodavši da i otvaranje Kulturnog centra pokazuje međusobno priznavanje i razumevanje.

Vukosavljević i Šugang postigli su dogovor o razmeni izložbi u oblasti nematerijalnog nasleđa, kao i pomoći kineskih eksperata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa.

Na sastanku je dogovoreno i da u Beogradu bude koordinacioni centar za umetnost u okviru 16+1 inicijative.

Vukosavljević se sastao i sa državnim administratorom za kulturno nasleđe Liu Judžuom sa kojim je razgovarao o mogućnostima da kineski stručnjaci pomognu u zaštiti arheološkog nalazišta Vinča, o organizovanju izložbe kineske bronze u Beogradu, kao i o studijskom boravku srpskih stručnjaka u Kini.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.