Klik na svetlost
klik na svetlost/15.03.2019.

Iz NBS povučena digitalizovana Politika

klik-na-svetlost
  • Politika / Izdanje iz 1911. godine
  • Politika / Izdanje iz 1904. godine
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić


Na zahtev kuće Politika novine i Magazini, Narodna biblioteka Srbije povukla je iz otvorenog pristupa digitalizovano izdanje lista Politika za period od osnivanja ovog lista 1904. do 1941. godine, a koji je niz godina bio na raspolaganju onlajn korisnicima.

Narodna biblioteka je na svom sajtu saopštila da će brojna zainteresovana korisnička publika Politiku u narednom periodu moći da koristi u čitaonicama Narodne biblioteke Srbije.

Tragom ove informacije obratili smo se Narodnoj biblioteci i dobili odgovor da će nam zvanično objašnjenje zašto su povučena digitalizovana izdanja Politike iz ovog perioda dostaviti sledeće nedelje.

Ostaje otvoreno pitanje da li se Politika pozvala na Zakon o zaštiti intelektualne svojine i autorskih prava ili nešto drugo stoji iza ovog povlačenja.

Zakon kaže da autorsko pravo traje za života autora i 70 godina nakon njegove smrti. Ovo trajanje zaštite autorskog prava se odnosi na autorska dela i njihovu imovinsku komponentu, tj. vremenski period za koji autor i njegovi naslednici mogu ubirati materijalnu naknadu za autorsko delo u smislu autorskog prava. Isto se odnosi i na koautora, s tim što se u tom slučaju rok od sedamdeset godina računa od trenutka smrti poslednjeg koautora.

Dakle, Politika ne bi smela da se poziva na ovaj Zakon, ukoliko je to u pitanju, jer inače i ne bi bila moguća digitalizacija i slobodno korišćenje koji su urađeni 2006. godine.

Taj vremenski rok je istekao.

Podsetimo, od 2006. godine elektronski katalog Narodne biblioteke Srbije, sa oko milion i po zapisa, dostupan je preko internet pretraživača Google Scholar.

Tada su deo digitalne kolekcije postala i izdanja dnevnog lista Politika od 1904. do 1941. godine. Projekat digitalizacije arhive NBS je realizovala u saradnji sa kućom "Politika", u nameri da omogući lakši i brži korisnički pristup. Zahvaljujući digitalnoj arhivi, kojoj se moglo pristupiti preko internet strana Narodne biblioteke i Politike, stari primerci lista mogli su se pretraživati po datumu izdanja, besplatno, budući da je reč o periodu koji danas pripada javnom domenu.

 "To je građa koja treba da bude dostupna što široj publici", rekao je tadašnji direktor Narodne biblioteke Sreten Ugričić.

On je te 2006. godine rekao da je način pristupanja novijoj arhivi, koja je takođe digitalizovana, još uvek predmet dogovora sa kućom Politika.

U vreme kada Vlada insistira na digitalizaciji nejasno je zašto je veliki broj korisnika upravo ovih Politikinih izdanja ostao uskraćen za korišćenje.

Korak napred, dva koraka nazad?


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Kosta
16.03.2019.

zakon kod nas kaze da je 50 godina a ne 70 kao u Americi. Prema tome, u trenutku kada se u svetu mnogo sadrzaja pretvara u javno vlasnistvo, kod nas Politika pravi i dalje svoj monopol jer nije u stanju da napravi prihode na rugi nacin. Javasluk i nepostovanje zakona