Klik na svetlost
klik na svetlost/16.03.2019.

Doviđenja i Muzeju vazduhoplovstva!

klik-na-svetlost
  • Printscreen / YouTube / light2tube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Muzeja vazduhoplovstva, te prebacivanju prava, obaveza, imovine i arhivske građe na Ministarstvo odbrane.

U odluci je navedeno da se Muzej ukida jer "potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

– Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzima Ministarstvo odbrane u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Takođe, prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije.


Muzej će doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart 2019. godine i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima, izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, prenos preostalih likvidnih finansijskih sredstava na račun Ministarstva odbrane koji je otvoren kod Uprave za trezor i zatvaranje aktivnih računa Muzeja vazduhoplovstva. – stoji u odluci Vlade.

Kako se u njoj dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture:

Od dana stupanja na snagu ove odluke prestaje mandat organima upravljanja, kao i važenje opštih akata Muzeja vazduhoplovstva. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom Glasniku Republike Srbije“. 

Ovom odlukom, pored ukidanja Muzeja ukinuta je i mogućnost koja se javila sredinom januara ove godine da Ministarstvo odbrane nadležnost nad Muzejem preda Gradu Beogradu.

Podsetimo, Muzej vazduhoplovstva je u vlasništvu države od 2017, a upravljanje nad tom institucijom preuzelo je Ministartsvo odbrane po odluci Vlade Srbije 2015. godine.U Muzeju je izloženo je preko 60 aviona, helikoptera i jedrilica, najpoznatijih modela iz istorije svetske avijacije. U njemu se čuvaju od propadanja i zaborava dragocena svedočanstva o bogatoj tradiciji ne samo srpskog i jugoslovenskog već i svetskog vazduhoplovstva. 

Pored izložbene postavke, Muzej poseduje i izuzetno bogatu i vrednu arhivu, biblioteku sa nekoliko hiljada stranih i domaćih naslova, časopisa i tehničkih uputa, fototeku sa preko 100.000 fotografija, negativa i filmskog materijala. U muzejskim depoima pohranjeno je više hiljada vrednih istorijskih predmeta vezanih na naše slavne vazduhoplovne ličnosti, zbirke ordena, uniformi, letačkih knjižica, poklona stranih delegacija komandantima RV i PVO...

U okviru muzejske zgrade nalazi se i bioskopsko-konferencijska sala sa 120 sedišta, polivalentna izložbena sala, restoran i namenska prodavnica suvenira i vazduhoplovne literature.


PROČITAJTE I:

IZ NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE POVUČENA DIGITALIZOVANA POLITIKA


Bilo je planirano da se uz pomoć prijatelja muzeja i volontera, izvrši restauracija više unikatnih letelica i motora koje se čuvaju u depoima radi njihovog izlaganja na stalnoj postavci, ali i da se realizuje idejua„letećeg muzeja" saradnjom sa aeroklubovima i ostalim vazduhoplovnim subjektima i entuzijastama.

Muzej vazduhoplovstva i posle više od pola veka postojanja, pored mnogih problema, nastavio je sa sakupljanjem i čuvanjem muzejskih predmeta naše vazduhoplovne istorije i uspeo da održi svoj ugled u svetu, a to potvrđuje više od 44.000 posetilaca godišnje što ga čini jednim od najposećenijih muzeja u Srbiji. Vredno je reći da je od otvaranja nove muzejske zgrade 1989. godine pa do danas kroz nju prošlo skoro milion posetilaca.

Zbogom Muzeju, stižu nam jarboli, fontane i gondole.

Tango Six

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.