Klik na svetlost
klik na svetlost/16.03.2019.

Doviđenja i Muzeju vazduhoplovstva!

klik-na-svetlost
  • Printscreen / YouTube / light2tube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Muzeja vazduhoplovstva, te prebacivanju prava, obaveza, imovine i arhivske građe na Ministarstvo odbrane.

U odluci je navedeno da se Muzej ukida jer "potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

– Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzima Ministarstvo odbrane u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Takođe, prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije.


Muzej će doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart 2019. godine i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima, izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, prenos preostalih likvidnih finansijskih sredstava na račun Ministarstva odbrane koji je otvoren kod Uprave za trezor i zatvaranje aktivnih računa Muzeja vazduhoplovstva. – stoji u odluci Vlade.

Kako se u njoj dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture:

Od dana stupanja na snagu ove odluke prestaje mandat organima upravljanja, kao i važenje opštih akata Muzeja vazduhoplovstva. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom Glasniku Republike Srbije“. 

Ovom odlukom, pored ukidanja Muzeja ukinuta je i mogućnost koja se javila sredinom januara ove godine da Ministarstvo odbrane nadležnost nad Muzejem preda Gradu Beogradu.

Podsetimo, Muzej vazduhoplovstva je u vlasništvu države od 2017, a upravljanje nad tom institucijom preuzelo je Ministartsvo odbrane po odluci Vlade Srbije 2015. godine.U Muzeju je izloženo je preko 60 aviona, helikoptera i jedrilica, najpoznatijih modela iz istorije svetske avijacije. U njemu se čuvaju od propadanja i zaborava dragocena svedočanstva o bogatoj tradiciji ne samo srpskog i jugoslovenskog već i svetskog vazduhoplovstva. 

Pored izložbene postavke, Muzej poseduje i izuzetno bogatu i vrednu arhivu, biblioteku sa nekoliko hiljada stranih i domaćih naslova, časopisa i tehničkih uputa, fototeku sa preko 100.000 fotografija, negativa i filmskog materijala. U muzejskim depoima pohranjeno je više hiljada vrednih istorijskih predmeta vezanih na naše slavne vazduhoplovne ličnosti, zbirke ordena, uniformi, letačkih knjižica, poklona stranih delegacija komandantima RV i PVO...

U okviru muzejske zgrade nalazi se i bioskopsko-konferencijska sala sa 120 sedišta, polivalentna izložbena sala, restoran i namenska prodavnica suvenira i vazduhoplovne literature.


PROČITAJTE I:

IZ NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE POVUČENA DIGITALIZOVANA POLITIKA


Bilo je planirano da se uz pomoć prijatelja muzeja i volontera, izvrši restauracija više unikatnih letelica i motora koje se čuvaju u depoima radi njihovog izlaganja na stalnoj postavci, ali i da se realizuje idejua„letećeg muzeja" saradnjom sa aeroklubovima i ostalim vazduhoplovnim subjektima i entuzijastama.

Muzej vazduhoplovstva i posle više od pola veka postojanja, pored mnogih problema, nastavio je sa sakupljanjem i čuvanjem muzejskih predmeta naše vazduhoplovne istorije i uspeo da održi svoj ugled u svetu, a to potvrđuje više od 44.000 posetilaca godišnje što ga čini jednim od najposećenijih muzeja u Srbiji. Vredno je reći da je od otvaranja nove muzejske zgrade 1989. godine pa do danas kroz nju prošlo skoro milion posetilaca.

Zbogom Muzeju, stižu nam jarboli, fontane i gondole.

Tango Six

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box