Identitet u amanet
identitet u amanet/12.02.2020.

Pobednik ponovo na Kalemegdanu

identitet-u-amanet
  • @PobednikSK
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Twitter@PobednikSK

Posle četvoromesečne restauracije spomenik “Pobednik” je vraćen na Kalemegdan 12. februara, a svečano postavljanje na postament zakazano je za 14. februar.

U međuvremenu, građani će 13. februara imati priliku od 10 do 16 sati da se i sami uvere u kvalitet radova na simbolu Beograda, obavljenih u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu.

Restauracija u ateljeu u Smederevu, trajala je od početka oktobra i već sutra, 13. februara, Meštrovićeva skulptura, će od 10 do 16  biti izložena na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, neposredno pored lokacije tog spomenika, na koju će biti vraćen dan kasnije.

Prema navodima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, građani će moći da sagledaju izvedene intervencije i uporede ih sa stanjem spomenika pre demontaže.

Radovi na vraćanju skulpture na postament počeće u petak u 11 časova i palnirano je da traju dva časa a tog dana će od 6 od 13 časova, Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren na posetioce.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković izjavila je da od momenta kada skulptura bude vraćena, preostaju završni radovi u trajanju od petnaestak dana. 

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji se sastoji od dorskog stuba.

Sama skulptura bronzane muške figure izrađena je 1913. kao deo monumentalne fontane čije je postavljanje bilo predviđeno na Terazijskom platou.

Meštrović je fontanu zamislio kao spomenik slobodi i oslobođenju od vekovnog turskog ropstva.

Zbog izbijanja Prvog svetskog rata odloženo je postavljanje figure, pa je spomenik otkriven tek 1928. godine.

Naziv "Pobednik" proistekao je iz njegove nove posvete Solunskom frontu i pobedi Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a njegov prvobitni naziv bio je "Vesnik pobede".


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

TERAZIJE POSTAJU ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.