Film
film/25.06.2020.

Filmsko ostrvo poprište međudržavnog spora

film
  • Pixabay/Cassty1
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /Izvor: RTS /021 /Foto: Pixabay

Vlada u Seulu preti da će tražiti brisanje među turistima i filmskim producentima popularnog japanskog ostrva s liste svetske baštine Uneska, jer su na njemu tokom rata eksploatisani radnici prinudno dovedeni s Korejskog poluostrva.

Ideološki spor Južne Koreje i Japana oko događaja iz Drugog svetskog rata pretočio se u trgovinski rat i ekonomski bojkot, javlja dopisnik RTS-a iz Japana.

Mediji u istočnoj Aziji javljaju da će vlada u Seulu do kraja meseca podneti zvanični zahtev da malo, među turistima popularno japansko ostrvo Hašima, koje je 2015. godine registrovano kao svetska baština pod zaštitom Uneska, bude uklonjeno s te liste.

Razlog za to je što novi informacioni centar koji je u Japanu počeo s radom 15. juna, po tvrđenju vlasti u Seulu, uprkos ranijem dogovoru između dveju vlada i Uneska, ne sadrži činjenice o tome da su na to ostrvo tokom Drugog svetskog rata protiv svoje volje na rad u nehumanim uslovima dovođeni građani s Korejskog poluostrva.

Ovaj problem deo je spora između Južne Koreje i Japana o prisilnom radu pre i tokom Drugog svetskog rata, koji je aktuelan poslednjih godina, a koji je opet jedan od bitnih elemenata u dugogodišnjem sukobu između Seula i Tokija u vezi viđenja istorije, odnosno o tome kako je japanska država tretirala lokalno stanovništvo tokom okupacije Korejskog poluostrva, posebno tokom trajanja Drugog svetskog rata. 

Hašima je jedno od 505 nenaseljenih ostrva oblasti Nagasaki, tek 15-ak kilometara od samog Nagasakija. Nekada je imao škole, bolnice i parkove, a do danas se pretvorio u gomilu ruševina.
 
Ostrvo je bilo naseljeno od 1887. do 1974. godine, a na njemu su živeli radnici koji su iskopavali ugalj za kompaniju "Micubiši". Tokom Drugog svetskog rata na ostrvo su dopremani korejski civili i kineski ratni zarobljenici i prisiljavani su na rad. Procenjuje se da je u izuzetno teškim uslovima koji su tada vladali na ostrvu umrlo više od hiljadu prisilnih radnika. Hrane gotovo nije ni bilo, klima na ostrvu bila je vlažna, a one koji nisu mogli da rade dobijali su batine.
 
Kad je ugalj zamenjen naftom, opala je potreba za radnicima koji će ga vaditi. Ostrvo je postajalo sve napuštenije, a rudnici su zatvoreni 1974. godine. Ubrzo je ostrvo napustio i poslednji stanovnik. 
Godinama nakon toga pristup na ostrvo bio je zabranjen, ali 2009. godine otvoreno je za posetioce koji tamo dođu brodovima. Ipak, i dalje je na velikom delu ostrva zabranjen pristup posetiocima jer su zgrade u lošem stanju, a osim što bi neko mogao da nastrada, horde turista mogle bi da ubrzaju propadanje objekata.
 
U centar pažnje je ovo ostrvo na kratko stavio film "Skyfall", u kojem je Hašima poslužila kao kulisa, a mnoge je tada fascinirao dom zlikovca kojeg je utelovio Havijer Bardem.
 
Ostrvo je proglašeno je istorijskom baštinom UNESCO-a 2015. godine, a u javnosti od tada vladaju rasprave da li ostrvo treba da postane podsetnik na japansku industrijsku revoluciju ili na patnje prisilnih radnika.

PROČITAJTE I:

NAGRADA ALEKSANDAR LIFKA MIRJANI KARANOVIĆ


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.