Aktuelno
aktuelno/10.01.2020.

Lažno izvinjenje Srpskog telegrafa

aktuelno
  • Srpski telegraf
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaMinistarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je Srpski telegraf i u svom današnjem izdanju objavio informaciju koja "nanosi ogromnu štetu maloletnom licu i koja je i juče izazvala veliko uznemirenje javnosti".

"Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa svojim medijskim zločinjenjem", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da će ponovo pred nadležnim sudskim organima pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima "i to će činiti svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta, a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela".

"Upornost Srpskog telegrafa u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti. Zloupotrebi medija mora se stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Aleksandar Gajović / Foto: Press centar UNS

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima, navodeći da nijedan tiraž ne može da opravda štetu koja se nanosi maloletnom licu.

„Ministarstvo nije prvi put reagovalo u četvrtak na naslovne strane tabloida o otmici maloletne devojčice Monike Karimanović, već je to prvi put učinjeno kada je devojčica pronađena i da su mediji zamoljeni da vode računa o načinu izveštavanja“, rekao je Gajović za TV Prva.

On je dodao da je protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Ninosava Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima.

„Mi smo upravo kada je devojčica pronađena, tog istog dana reagovali i lično sam zamolio najlepšim rečima sve medije da prilikom izveštavanja maksimalno povedu računa o vokabularu i načinu izveštavanja jer radi se o maloletnom lice u osetljivim godina“, rekao je Gajović.

Gajović je podsetio da se reagovalo još jednom potom kada se videlo u kom pravcu se mediji kreću, u pravcu senzacionalizma, i podvukao da „nijedan tiraž ne mmože da opravda bilo šta ako se nanese nepravda maloletnom licu, kao u ovom slučaju“.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

DNO TABLOIDNOG NEMORALA I BESTIDNOSTI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.