Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.07.2019.

Uživo restauracija Rembrantove slike

vizuelne-umetnosti
  • www.rijksmuseum.nl
Autor fotografije:

Kaleidoskop media Muzej Rajksmuzeum u Amsterdamu je počeo restauraciju jednog od najpoznatijih Rembrantovih dela „Noćne straže“, iza staklenih zidova počasne galerije muzeja koje će posetioci moći uživo da prate.

Restauracija ogromnog dela biće i uživo preneta na internetu kako bi svi mogli da to prate.

Projekat nazvan „Operacija Noćna straža“ košta nekoliko miliona evra i najveća je restauracija jednog Rembrantovog remek dela, navela je uprava muzeja.

Umetnik je delo naslikao 1642. godine i u pitanju je tehnika ulja na platnu. Slika 3,8 metara sa 4,5 metara teška je 337 kilograma. Poslednja restauracija je bila 1975. godine kada ju je posetilac muzeja nožem izgrebao.

„Noćna straža“ predstavlja najpoznatije Rembrantovo delo. Sliku čini grupa portreta, na njoj je prikazana narodna vojska kapetana Fransa Baning Kokoa i poručnika Vilijema van Rajtenberga (koji se nalazi u centru).

Prilično dugo je vladalo uverenje da je na slici predstavljena noć, dok tokom čišćenja obavljenog tokom četrdesetih godina prošlog veka nije otkriveno da je na slici, zapravo, oslikan dan.To znači da je naziv „Noćna straža“, koji se tokom vekova ustalio, sasvim pogrešan.

Premeštanje slike u XVIII veku dovelo je do njenog oštećenja, mahom sa leve strane, što je rezultovalo time da se na slici ne vide svi likovi, ali je dovelo do toga da poručnik i svetlo obojena devojka budu centralne figure ovog dela.

Rembrant van Rajn (1606-1669) spada u najznačajnije slikare epohe baroka. Najpoznatija njegova dela su pored „Noćne straže“, „Jevrejska nevesta“, „Ana i Tobija“, „Žena uhvaćena u preljubi“, „Čas anatomije doktora Tulpa“, „Skidanje s krsta“, kao i 36 autoportreta.


PROČITAJTE I:

POVRATAK SAVE ŠUMANOVIĆA U PARIZ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.