Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.06.2019.

Prvi Gogenov crtež prodat za 80.000 evra

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


 

Akvarel koji je francuski slikar Pol Gogen naslikao sa 17 godina prodat je za 80.000 evra na aukciji održanoj u dvorcu Artinji u centralnoj Francuskoj.

Crtež  predstavlja švajcarsku planinsku kuću kod obale i potpisan je kao „Gogen P. 2. jul 1865”. Delo je kupio neimenovani francuski industrijalac koji živi u Francuskoj.

Slavni postimpresionista Pol Gogen (1848-1903)  je slikarstvom počeo da se bavi amaterski, dok je profesionalno radio na pariskoj berzi.

Slikar je proveo drugi deo svog života na Tahitiju i tamo se potpuno posvetio slikanju. Njegova najpoznatija dela su „Devojke sa Tahitija nose cveće“, „Odakle dolazimo, ko smo, kuda idemo“.

Bežeći od konvencionalizma, dvoličnosti i arogancije s početka ere konzumerizma, Gogen napušta posao, grad i porodicu, pronalazeći duhovno utočište na ostrvima Francuske Polinezije. Živeći sa domorodačkim stanovništvom, posmatrajući njihove živopisne nošnje, običaje, simbole i poslove, uobličava svoj likovni izraz i paletu. Slikao je scene iz života ostrvljana, putene devojke i decu u raznobojnim nošnjama u civilizacijom netaknutom pejzažu.“Tahićanka” / Foto: Narodni muzej Beograd

Gogenova “Tahićanka” nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu. Ovo vredno platno iz poslednje stvaralačke faze Pola Gogena, sliku mlade Tahićanke poklonio je 1935. godine za novoosnovani državni Muzej kneza Pavla knežev prijatelj Žorž Vijo.

Ova velika slika predstavlja žensku figuru koja se može prepoznati u Gogenovoj simbolističkoj kompoziciji monumentalnih razmera “Odakle smo? Ko smo? Kuda idemo?”, a koja se danas čuva u muzeju u Bostonu.

Svoje doživaljaje na Tahitiju opisao je u knjigama „Noa Noa“ i „Pre i posle“.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA

ATELJE KAO INSPIRACIJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.