Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.02.2019.

Barokna kolekcija Palate Kiđi u Beogradu

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Prva gostujuća strana izložba u 2019. i druga od otvaranja renovirane zgrade i obnovljenje stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, krajem juna prošle godine, najavljena je za 7. mart.

Reč je „Berninijevoj školi i rimskom baroku“ – remek-delima iz Palate Kiđi u Ariči kod Rima, koja obuhvata 55 značajnih dela iz ove kolekcije.

Ova kolekcija barokne umetnosti predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Đovanija Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnijih baroknih umetnika. Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora među kojima su: Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Bičevanje Hrista - Pjetro Beretini, nazvan Pjetro da Kortona

„Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske“, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja kojim se najavljuje ovaj kulturni događaj, uz napomenu da je Kolekcija Palate u Ariči vezana za plemićku porodicu Kiđi, čije ime nosi – poznate bankare i mecene iz Sijene koji su bili među najuticajnijim ljudima Rima u 17. veku.

Ovom izložbom obeležiće se više jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 80 godina od prve italijanske izložbe „Italijanski portret kroz vekove“ 1938. u tadašnjem Muzeju kneza Pavla, danas Narodnom muzeju, koji ove godine slavi 175. rođendan.

Izložba će trajati do 26. maja, a njen autor je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. Organizatori su Glokal Prodžekt, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Narodni muzej, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije i uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i opštinske uprave Ariče.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

ATELJE KAO INSPIRACIJA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.