Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.02.2019.

Barokna kolekcija Palate Kiđi u Beogradu

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Prva gostujuća strana izložba u 2019. i druga od otvaranja renovirane zgrade i obnovljenje stalne postavke Narodnog muzeja u Beogradu, krajem juna prošle godine, najavljena je za 7. mart.

Reč je „Berninijevoj školi i rimskom baroku“ – remek-delima iz Palate Kiđi u Ariči kod Rima, koja obuhvata 55 značajnih dela iz ove kolekcije.

Ova kolekcija barokne umetnosti predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Đovanija Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnijih baroknih umetnika. Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora među kojima su: Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Bičevanje Hrista - Pjetro Beretini, nazvan Pjetro da Kortona

„Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske“, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja kojim se najavljuje ovaj kulturni događaj, uz napomenu da je Kolekcija Palate u Ariči vezana za plemićku porodicu Kiđi, čije ime nosi – poznate bankare i mecene iz Sijene koji su bili među najuticajnijim ljudima Rima u 17. veku.

Ovom izložbom obeležiće se više jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, decenija od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 80 godina od prve italijanske izložbe „Italijanski portret kroz vekove“ 1938. u tadašnjem Muzeju kneza Pavla, danas Narodnom muzeju, koji ove godine slavi 175. rođendan.

Izložba će trajati do 26. maja, a njen autor je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kiđi u Ariči. Organizatori su Glokal Prodžekt, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Narodni muzej, a pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije i uz podršku italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i opštinske uprave Ariče.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

ATELJE KAO INSPIRACIJA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

EKSKLUZIVNO: INTERVJU SA FOTOGRAFOM BITLSA, DONALDA TRAMPA... HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box