Film
moja-kafica
moja-kafica
film/31.03.2020.

"Davitelj protiv davitelja" onlajn

film
  • Printscreen / Davitelj protiv davitelja
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU želji da boravak kod kuće učine prijatnijim "Vip Kinoteka" će premijerno prikazati digitalno restaurisani filma "Davitelj protiv davitelja" u nedelju, 5. aprila u 17 časova na Facebook stranici Vipa.

„Davitelj protiv davitelja“ je jugoslovenski film snimljen 1984. godine, u režiji Slobodana Šijana, a scenario su pisali Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan. U medijima je ovaj film okarakterisan kao triler komedija i kao izuzetno važan u karijeri glumca Taška Načića. Iako je u nekoliko izvora okarakterisan kao kultni film, na Grosmanovom festivalu filma u Ljutomeru (Slovenija), Šijan je izjavio da su mu nakon ovog filma neka "vrata bila zatvorena", uz ocenu da je "otišao predaleko".

Crnohumorna priča o "beogradskom davitelju" ostala je upamćena po mnogim replikama među kojima je „Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola“, dok se radnja filma odvija oko beogradskog davitelja čije su žrtve devojke koje ne vole karanfile.

Film „Davitelj protiv davitelja“ je kompletno digitalno restaurisan u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

"Davitelj protiv davitelja"je na Festivalu u Puli 1984. godine nagrađen Zlatnom arenom za scenografiju.

Pera Mitić je osećajan, povučen beogradski cvećar. Uglavnom je prijateljski nastrojen prema mušterijama i prolaznicima ali ima jednu veliku manu, ne može se nositi sa izrugivanjem te svakoga ko ismejava njegovo cveće on jednostavno zadavi.

Popularna rock zvezda, Spiridon Kopicl postaje telepatski povezan sa cvećarem pa se i sam počinje baviti davljeničkim hobijem. Između dvojice davitelja naći će se jedna nevina, ne baš simpatična devojka i poletan, ali staromodan inspektor koji igrom slučaja otkriva neobične sklonosti glavnih protagonista.


PROČITAJTE I:

STO SRPSKIH FILMOVA KULTURNO DOBRO


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.