Film
film/21.09.2019.

Digitalni "Balkanski špijun" pred publikom

film
  • Wikipedia / Bormalagurski
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Wikipedia / BormalagurskiDigitalna verzija filma "Balkanski špijun"restaurirana u okviru projekta "Vip kinoteka", premijerno je predstavljena beogradskoj publici u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Ponovno prikazivanje legendarnog ostvarenja Dušana Kovačevića, posle gotovo 40 godina okupilo je deo ekipe filma - Miru Banjac, Branku Petrić, Božidara Botu Nikolića, Milana Cacija Mihajlovića, Slobodana Ivetića i Milenka Jeremića.


Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i medijskog života, koje su pozdravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije "Vip mobile".

- Balkanski špijun, jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, će od sada publika imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji - izjavio je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

- Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip "balkanskog špijuna" što ovaj film čini i dalje aktuelnim. Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo - zaključio je Dejan Turk, generalni direktor "Vip mobile" i "A1 Slovenija".


Dr Nele Karajlić sa svojim bendom, nastupio je nakon projekcije filma  i evergrin hitovima vratio je publiku u vreme kada je film snimljen i ponovo je oživeo atmosferu osamdesetih.

Projekcijom Balkanskog špijuna nastavlja se drugi ciklus ovog projektaa beogradska publika će imati priliku da pogleda digitalno restaurisani film na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.


PROČITAJTE I:

KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box