Film
film/21.09.2019.

Digitalni "Balkanski špijun" pred publikom

film
  • Wikipedia / Bormalagurski
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Wikipedia / BormalagurskiDigitalna verzija filma "Balkanski špijun"restaurirana u okviru projekta "Vip kinoteka", premijerno je predstavljena beogradskoj publici u Centru za kulturu "Vlada Divljan".

Ponovno prikazivanje legendarnog ostvarenja Dušana Kovačevića, posle gotovo 40 godina okupilo je deo ekipe filma - Miru Banjac, Branku Petrić, Božidara Botu Nikolića, Milana Cacija Mihajlovića, Slobodana Ivetića i Milenka Jeremića.


Premijeri su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i medijskog života, koje su pozdravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Dejan Turk, generalni direktor kompanije "Vip mobile".

- Balkanski špijun, jedno od najpopularnijih filmskih ostvarenja u regionu u režiji Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića, koje je 1984. na Festivalu igranog filma u Puli ovenčano Zlatnom arenom, će od sada publika imati priliku da gleda u vrhunskom kvalitetu zahvaljujući digitalnoj restauraciji - izjavio je Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao:

- Ova filmska satira, u kojoj su nezaboravne uloge ostvarili Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Sonja Savić, Zvonko Lepetić, verodostojno i na duhovit način kroz lik Ilije Čvorovića oslikava jedno vreme kao i arhetip "balkanskog špijuna" što ovaj film čini i dalje aktuelnim. Koristeći savremene tehnologije, ovo ostvarenje smo učinili dostupnim za nova gledanja kako bi i buduće generacije uživale u nezaboravnim scenama i replikama koje i dan-danas prepričavamo - zaključio je Dejan Turk, generalni direktor "Vip mobile" i "A1 Slovenija".


Dr Nele Karajlić sa svojim bendom, nastupio je nakon projekcije filma  i evergrin hitovima vratio je publiku u vreme kada je film snimljen i ponovo je oživeo atmosferu osamdesetih.

Projekcijom Balkanskog špijuna nastavlja se drugi ciklus ovog projektaa beogradska publika će imati priliku da pogleda digitalno restaurisani film na besplatnim projekcijama 3. oktobra u terminima od 18 i 20.30 časova, u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Svi zainteresovani ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.


PROČITAJTE I:

KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.