Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/23.05.2020.

Odložen 58. Oktobarski salon

vizuelne-umetnosti
  • Luka Novaković / Oktobarski salon 2018.
Autor fotografije:
Kaleidoskop media 


Kulturni centar Beograda objavljuje novi datum otvaranja i spisak umetnika koji učestvuju na 58. Oktobarskom salonu | Beogradskom bijenalu 2020, pod nazivom The Dreamers – Sanjari. Prvobitno zakazan za 18. septembar, 58. Oktobarski salon biće otvoren 16. oktobra 2020. godine.

Do odgađanja je došlo zbog aktuelne pandemije usled koje planirane aktivnosti vezane za organizaciju Salona nisu mogle da budu realizovane. Pomeranje datuma ostavlja vremena za dodatnu normalizaciju rada, koja je neophodna, posebno kada je reč o međunarodnom karakteru izložbe.

Kulturni centar Beograda pratiće situaciju i u skladu s preporukama nadležnih institucija obaveštavati javnost o eventualnim izmenama. 

Na preporuku osnivača, Grada Beograda, a u dogovoru s kustosima Salona, obim izložbe biće modifikovan, te će s obzirom na trenutnu situaciju koja nameće nove mere bezbednosti– socijalno distanciranje i ograničavanje broja posetilaca – broj izložbenih prostora kao i planiranih živih performansa biti limitiran.

Redukovana mapa prostora sada se odnosi pre svega na izložbeni prostor Muzeja grada Beograda u Resavskoj i Dvoranu Kulturnog centra Beograda (ukoliko korišćenje bioskopa do planiranog perioda bude moguće).

Kao dodatni prostori, koji bi mogli biti deo izložbe, planirani su Radio Beograd, zgrada BIGZ-a i nekoliko javnih prostora u gradu, s fokusom na predstavljanju umetničkih radova koji su u dijalogu s Beogradom. 

Foto: Dunja Ćirić / OS 2018.

Ovogodišnji Oktobarski salon istražuje kompleksnost sadašnjeg vremena, preispituje ne samo obmanjujuću prirodu stvarnog, već i prostor koji zauzimaju snovi, zamišljen je kao metaforičko otelotvorenje prostora slobode, koji dovodi u pitanje izvesnost stvarnog sveta, stečenog znanja i naših verovanja. Filozofi se vekovima pitaju do koje mere se naš spoljni svet može legitimno smatrati stvarnim, koristeći onirično kao argument da kritikuju naša najčešća ubeđenja.

Izgleda da je danas ubrzani razvoj novih tehnologija ukinuo to pitanje. Mogućnost stvaranja i učestvovanja u sve rafiniranijim virtualnim prostorima čini se kao beg od stvarnosti, beg prema dimenziji koja nije strogo onirična, ali je nesumnjivo povezana s našim snovima. Da li nam snovi omogućavaju da preispitamo odnos sa stvarnošću, sa istinom Prirode, biljnog sveta i životinjskih bića? 

Izložba će obuhvatiti radove 56 umetnika iz 20 zemalja iz celog sveta. Kustosi su za 58. OS odabrali radove sedmoro umetnika iz Srbije i regiona: Marija Avramović (1989, Beograd) i Sem Tvidejl (1988, Velika Britanija), koji od 2017. godine rade kao duo, a žive u Parizu, zatim Sanja Ćopić (1992, Beograd), Nenad Gajić (1982, Pančevo), Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin), Hana Miletić (1982, Zagreb), koja živi i radi u Briselu, te Sonja Radaković (1989, Beograd).


PROČITAJTE I:

KAKO JE OTKUPLJENA RENOAROVA "KUPAČICA"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.