Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/14.03.2018.

SANU: "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić"

vizuelne-umetnosti
  • SANU
  • SANU
  • SANU
  • SANU
  • SANU
  • SANU
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić" biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti povodom 160 godina od rođenja slikara.

Izložba, čiji je autor viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko, bila je premijerno postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od 7. decambra 2017. do 28. februara 2018. godine, s obzirom na to da ova ustanova čuva vredan legat našeg velikog slikara i akademika. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. u zrenjaninski Narodni muzej dospeo je gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine dela Uroša Predića (slike, crteži, studije), kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. 

Takođe, na postavci će biti izloženi lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi... Prvi put nakon preseljenja u Zrenjanin 1954. godine, atelje Uroša Predića se, ovim gostovanjem u Galeriji SANU, vraća u Beograd i pred beogradsku publiku. Život i stvaralaštvo Uroša Predića biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gde je i umro 1953. godine. 

Posebno će biti istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Bogata sačuvana korespodencija omogućiće poseticima da sagledaju i kontakte koje je imao sa savremenicima, istaknutim pojedincima iz političkog, kulturnog, privrednog i verskog života. 

Na izložbi će biti predstavljeni i Predićevi dečji crteži koje je radio kada je imao izmedju 10 i 12 godina, kao i nedovršena slika "Kamenovanje Sv. Stefana" koja se smatra njegovim poslednjim delom. Prvi put biće prikazani crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. 

Jedna od najpoznatijih Predićevih slika "Vizija u oblacima" zauzeće posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi će biti predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana. Poseban segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u detinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, te kontaktima sa prijateljima i rodjacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu. 

Izložba u Galeriji SANU, za razliku od zrenjaninske postavke, obuhvata tri portreta u vlasništvu Umetničke zbirke SANU (Marko Murat, Ksenija Atanasijević i Vuka Velimirović), Portret Mihajla Pupina, koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Idvor, te čuvenu sliku "Kosovka devojka" u vlasništvu Muzeja grada Beograda, koju beogradska publika ponovo ima prilike da vidi nakon dužeg vremena. 

Izložba će biti otvorena do 15. aprila, a u toku trajanja biće organizovana predavanja kao i stručna vođenja.

PROČITAJTE JOŠ: PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.